Macroeconomia

Turisme i exportacions impulsen l'economia espanyola en el primer trimestre

El PIB de l'Estat creix un 2,5%, molt per damunt de la mitjana de la zona euro

Turistes a Benidorm
3 min

BarcelonaEl sector exterior, sobretot les exportacions de béns i serveis –inclòs el turisme–, va ser el motor principal de creixement de l'economia espanyola el primer trimestre d'aquest any. A més, la demanda interna també va augmentar, amb el consum de les famílies i la inversió com a elements que més van créixer, segons dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, entre el gener i el març d'enguany, el producte interior brut (PIB) de l'Estat va augmentar un 0,8%, una dècima més que la xifra avançada inicialment a l'abril per l'INE i també una dècima per sobre del creixement trimestral dels últims tres mesos del 2023. A més, la xifra supera amb escreix el 0,3% de creixement mitjà dels països de la zona euro.

En comparació amb un any enrere, l'economia espanyola va créixer un 2,5%, també una dècima per sobre del previst inicialment per l'ens estadístic estatal. El quart trimestre de l'any passat, la taxa interanual havia sigut del 2,1%.

"Continuem amb la ratxa de bones notícies econòmiques", ha presumit el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, en un missatge als mitjans, en el qual ha recordat que l'increment de l'activitat del 0,8% trimestral és el més elevat "en gairebé dos anys". Cuerpo també ha celebrat que Espanya "continua creixent a un ritme més alt que la majoria d'economies europees".

Potència del sector exterior

De l'increment de l'activitat del 0,8% intertrimestral, cinc dècimes provenen del sector exterior, mentre que l'economia interna va aportar tres dècimes al creixement. De fet, les exportacions de béns i serveis (que inclou el turisme) van augmentar un notable 3,3% en relació amb el trimestre anterior, l'increment més gran de tots els sectors de l'economia. Com acostuma a ser habitual, les importacions també van créixer, però menys, un 2,2% respecte a finals del 2023.

Tanmateix, tot i el fort creixement intertrimestral, les exportacions van caure un 0,2% si es comparen amb el primer trimestre de l'any passat, mentre que les importacions van caure un 0,7%. Aquesta davalla es deu en part a l'alentiment de l'economia europea en l'últim any. En aquest sentit, el gruix del comerç exterior espanyol té com a origen o destinació altres estats membres de la Unió Europea, sobretot Alemanya i França, dos països que van tancar el 2023 amb taxes de creixement de l'activitat molt baixes o, fins i tot, vorejant la recessió, especialment en el cas germànic.

En paral·lel a les bones dades externes, l'economia domèstica també va mostrar fortalesa. La inversió no va notar les dificultats per accedir al crèdit de les famílies i empreses a causa dels elevats tipus d'interès i va créixer un 1,4% respecte a l'últim trimestre del 2023. Pel que fa al consum de les llars, va augmentar menys, un 0,4%. Només la despesa de les administracions públiques va registrar una davallada, del 0,6% trimestral.

Fortalesa industrial i laboral

La indústria i la construcció van tirar del carro de l'economia espanyola, amb increments respectius de l'activitat durant els primers tres mesos de l'1,5% i l'1,8%, així com forts creixements també respecte al primer trimestre del 2023 (2,3% i 3,3%, respectivament). Els serveis, que representen gairebé tres quartes parts de l'activitat, també van augmentar un 2,7% trimestral, mentre que el sector primari va incrementar un 1%.

La creació d'ocupació dels últims dos anys explica la bona marxa del consum de les famílies i dels serveis (juntament amb la recuperació del turisme estranger des de l'any passat). Sobre aquest aspecte, el ministre d'Economia també ha remarcat la creació de "més ocupació i de millor qualitat", la qual cosa ha permès millorar "el poder adquisitiu de les famílies" tot i el context d'inflació alta.

El mercat laboral espanyol ha tocat rècords d'afiliació a la Seguretat Social i, malgrat la pujada de l'atur del primer trimestre, continua tenint una taxa del 12,2% a Espanya, per sota del 16,3% registrat el tercer trimestre del 2020, en plena pandèmia.

Segons les dades de l'INE, el total d'hores treballades pels treballadors espanyols va caure respecte al quart trimestre de l'any passat –en la línia d'alentiment del mercat laboral dels últims mesos–, però es va situar un 1,3% per damunt d'un any enrere. Igualment, en els llocs de feina equivalents a temps complet, es va registrar una davallada del 0,1% en comparació amb el trimestre anterior, però anualment van créixer un 3,4%.

stats