El turisme, el consum i la despesa pública disparen el creixement econòmic a l'estiu
El PIB espanyol va créixer un 3,3% anual en el tercer trimestre d'aquest any
BarcelonaEl ritme de creixement elevat que registra l'economia espanyola des de l'any passat es va mantenir en el tercer trimestre d'aquest any, segons dades del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) de l'Estat publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'arribada de turisme, l'increment del consum de les famílies i la despesa pública durant l'estiu van ser els motors de l'augment de l'activitat econòmica, que van situar Espanya com l'estat que més creix entre els grans de la zona euro.
Així, l'INE va retallar una dècima el creixement anual del PIB a Espanya en el tercer trimestre, des del 3,4% que havia avançat a l'octubre, fins al 3,3%. És habitual que una vegada amplia l'anàlisi amb el temps l'organisme estadístic retoqui en una o dues dècimes (tant a l'alça com a la baixa) les xifres inicials que publica. A més, entre el juliol i el setembre l'economia espanyola va augmentar un 0,8% en comparació amb el trimestre anterior i ja acumula 17 trimestres (quatre anys i tres mesos) seguits amb avenços del PIB.
Aquestes xifres confirmen que Espanya se situa entre les economies que més creixen de la zona euro: l'increment del 3,3% interanual al tercer trimestre només va ser superat per tres països mediterranis petits, Malta, Croàcia i Xipre, segons dades de l'Eurostat, l'agència estadística de la Comissió Europea. Entre els tres països més grans que Espanya, destaca el creixement de l'1,2% de França, mentre que el PIB d'Itàlia va augmentar un 0,4% i el d'Alemanya –tradicionalment la locomotora del continent– va patir un retrocés de l'activitat econòmica del 0,3%. Entre els països de la Unió Europea que no han adoptat l'euro com a divisa, només Dinamarca, amb un 3,9%, va superar Espanya.
"Es confirma que l'economia espanyola manté el bon pols", ha assegurat el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, en un missatge a la premsa, en què ha destacat que al tercer trimestre es va registrar "el ritme més elevat en l'últim any i mig". "L'economia espanyola confirma el seu dinamisme durant el 2024", ha afegit Cuerpo, tot i admetre que "hi continua havent reptes" i que cal que el creixement es "traslladi al dia a dia de les llars" amb la creació de llocs de treball i la millora del poder adquisitiu dels treballadors.
Turisme i consum intern estiren el carro
Les exportacions van ser un dels principals impulsors del creixement del tercer trimestre a l'Estat, com acostuma a passar a l'estiu, gràcies al pic de la temporada turística (el consum dels visitants estrangers en territori espanyol es comptabilitza com una exportació). Concretament, l'exportació de béns i serveis de juliol a setembre va augmentar un 0,4% respecte al segon trimestre i va ser un 4,3% superior a les dades registrades durant els mateixos mesos del 2023.
En segon lloc, destaca el paper de les famílies, que van incrementar el consum un 1,2% respecte al trimestre anterior i un 3% en relació amb un any enrere. La pujada de la despesa de les llars espanyoles en béns i serveis de consum també és habitual durant l'estiu, ja que els ciutadans acostumen a gastar més que en altres èpoques de l'any coincidint amb les vacances.
La despesa pública va ser l'altre gran motor de creixement. Les administracions públiques van incrementar la despesa un notable 2,5% en comparació amb el trimestre anterior, cosa que va situar-ne la taxa anual de creixement en el 5,1%, per damunt de la mitjana de creixement de l'economia.
A l'altre extrem, destaca la reducció del 0,9% de la inversió en relació amb els mesos d'abril, maig i juny, tot i que en comparació amb el tercer trimestre de l'any passat va augmentar un 0,7%.
Impuls industrial
Per sectors, la construcció va ser l'únic que va patir, amb una caiguda de l'1,5% en relació amb el segon trimestre, malgrat situar-se un 2,4% per damunt dels nivells de l'estiu del 2023. En canvi, el sector serveis (que inclou el comerç, l'hostaleria i la restauració i representa més de dos terços de l'activitat econòmica a Espanya) va augmentar un 1% trimestralment i un 3,5% anualment.
No obstant això, la indústria va ser el sector que més va créixer respecte a un any enrere, amb un increment de l'activitat del 4% anual, però, en canvi, es va desaccelerar en relació amb el segon trimestre d'enguany, amb un 0,2% trimestral de taxa de creixement. Més específicament, la indústria de manufactures es va mantenir plana al 0% respecte a la primavera, però en comparació amb un any abans va tancar el trimestre amb un destacat augment del 4,4%.
Finalment, el sector primari va recuperar el to amb una pujada de l'activitat de l'1,1% en relació amb el trimestre anterior i del 8,3% anual, fruit de la millora de les condicions climàtiques en diversos punts de l'Estat.