La guerra comercial de Donald Trump

La UE confia a evitar la nova ronda d'aranzels anunciada per Trump

Trump imposarà aranzels del 25% als cotxes a partir de l'abril

El president dels EUA, Donald Trump, ahir al Despatx Oval. CHRIS KLEPONIS / EFE
Antònia Crespí Ferreri Guillem Delso
20/02/2025
3 min
Regala aquest article

Washington / BarcelonaEnmig de la crisi desfermada entre els líders europeus pel buit que ha fet Washington a la Unió Europea i Kíiv en les negociacions amb Moscou sobre el futur de la guerra d'Ucraïna, els Vint-i-set mostren optimisme davant l'amenaça de guerra comercial. El comissari de Comerç i Seguretat Econòmica de la UE, Maros Sefcovic, demanat als seus homòlegs estatunidencs a Washington aturar el comptador fins al 2 d'abril (quan se suposa que entraran en vigor els aranzels recíprocs) per donar temps a les negociacions i "evitar el dolor", segons ha anunciat aquest dijous en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Dimecres, abans de la reunió amb els seu homòlegs, Sefcovic, va avançar en un esdeveniment de l'American Enterprise Institute a Washington que estava llest per presentar una contraoferta al president estatunidenc Donald Trump i evitar així els aranzels recíprocs. "Faré aquest apunt als meus homòlegs americans quan em reuneixi amb ells més tard avui. La UE està interessada a arribar a acords, acords que fomentin l'equitat, el repartiment de càrregues i els beneficis mutus", ha dit Sefcovic, que té previst veure's aquest dimecres amb els principals responsables del govern estatunidenc. A la trobada es preveu que s'abordin tant els aranzels "recíprocs" a la Unió Europea per l'impost de l'IVA, com els de l'alumini i l'acer. Sefcovic ja ha avançat que la UE està llesta "per parlar amb els EUA sobre abaixar o eliminar els aranzels als vehicles".

El sector automobilístic podria ser un dels més damnificats per la política d'aranzels recíprocs que Trump va anunciar la setmana passada. Mentre que els Estats Units apliquen un aranzel del 2,5% a les importacions de cotxes tipus sedans i SUV europeus, la UE grava amb un 10% els vehicles importats des dels EUA.

En el memoràndum que el president estatunidenc va signar, s'ordenava donar resposta a tots els aranzels sobre productes nord-americans, inclosos els impostos que siguin “injustos, discriminatoris o extraterritorials” —categoria on inclou l’IVA europeu—, així com els costos sobre negocis, treballadors i consumidors nord-americans que operin en altres països i aquelles “polítiques i pràctiques que fan que els tipus de canvi es desviïn del seu valor de mercat”. El president estatunidenc va posar en el punt de mira l'IVA i vol sumar-lo als seus càlculs aranzelaris, i això es traduiria que les taxes sobre els vehicles europeus passarien de ser del 2,5% al 30%.

Abans de la trobada entre el comissari europeu i els seus homòlegs estatunidencs, Trump ja va avançar des de la seva mansió de Mar-a-Lago que els aranzels per als automòbils serien del 25%. Una xifra que també aplicaria a les farmacèutiques i als semiconductors (materials amb conductivitat elèctrica) i la qual va amenaçar d'incrementar "de forma molt considerable al llarg de l'any".

Aquestes noves taxes no entraran en vigor immediatament, per deixar temps a les empreses a traslladar les seves fàbriques als Estats Units. "Perquè quan les empreses arriben als Estats Units i tenen les plantes o fàbriques aquí, no hi ha aranzels. Així que volem donar-los una mica de marge", va indicar Trump. Està previst que a principis d'abril conclogui un estudi de l'administració Trump sobre les polítiques fiscals i aranzelàries d'altres països.

Diplomàcia aranzelària

Trump ha convertit els aranzels en la seva principal carta diplomàtica per aconseguir concessions ràpides i efectistes davant l'opinió pública i la resta de països. Ho va fer amb els seus veïns Mèxic i el Canadà, els quals van aconseguir frenar a última hora l'entrada en vigor dels aranzels del 25% després d'unes quantes trucades amb Trump i la promesa de reforçar el control de les fronteres amb els EUA. La rapidesa amb la qual el dirigent republicà va canviar de parer (dissabte firmava els aranzels i dimarts els congelava) després d'unes quantes concessions ha donat esperances a la UE d'aconseguir replicar la jugada.

Per contra, els Estats Units no afluixen en la seva guerra comercial contra la Xina. Frenar l'avenç del gegant asiàtic que amenaça amb convertir-se en un competidor real contra l'hegemonia estatunidenca sembla que s'està convertint en la principal prioritat de Trump. El president estatunidenc ha mantingut el 10% d'aranzels addicionals a les importacions xineses i encara no ha parlat amb el mandatari xinés, Xi Jinping. En teoria, havia dit que hi parlaria durant les primeres hores posteriors a l'entrada en vigor de les taxes, però no hi ha hagut novetats de la trucada una setmana després.

El revers de la instrumentalització de les polítiques aranzelàries per part de Trump és una major inestabilitat en els mercats, que han de digerir la volatilitat del nou inquilí de la Casa Blanca que crea les crisis comercials a cop de tuit. La baralla amb el seu homòleg colombià Gustavo Petro es va encetar i resoldre a base de publicacions a la xarxa X un diumenge a la tarda.

stats