Macroeconomia

Trifulga judicial al si del comitè de savis que han de salvar l'economia alemanya

Quatre dels cinc membres demanen la dimissió d'una experta que ha entrat al consell de Siemens Energy

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha imposat controls a totes les fronteres.
Ara
04/11/2024
2 min

BarcelonaMentre l'economia alemanya –la primera d'Europa– continua flirtejant amb la recessió, el consell de savis que assessora el govern de Berlín sobre com fer front als reptes econòmics es dessagna en una batalla que ha arribat als tribunals. Ho explica aquest dilluns el Financial Times, que informa que un dels membres del Consell d'Experts Econòmics, format per cinc experts, ha portat els seus col·legues davant els tribunals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest consell de savis ha de presentar el 13 de novembre el seu informe al canceller Olaf Scholz. Però segons explica el rotatiu britànic, Veronika Grimm, professora d'economia energètica de la Universitat de Nuremberg, que forma part d'aquest consell des del 2020, ha presentat una demanda contra els altres quatre membres de l'organisme per haver adoptat unes normes de transparència contra la seva voluntat a començament d'aquest any.

La professora considera que les directrius sobre com tractar els conflictes d'interessos no valen i violen els seus drets consagrats per la llei federal, segons ha explicat una portaveu del tribunal administratiu de Wiesbaden al Financial Times. És a dir, les discrepàncies entre els membres del consell no són sobre l'economia, sinó sobre l'ètica en el seu funcionament. Però les diferències repercuteixen en la seva feina. "La disputa pública és molt perjudicial per a la institució", ha declarat al Financial Times Volker Wieland, membre d'aquest consell d'experts entre el 2013 i el 2022. "En soscava la credibilitat i obstaculitza una col·laboració eficaç en un moment en què seria molt necessària una avaluació crítica de les polítiques econòmiques del govern", diu.

Fundat l'any 1963 per l'aleshores ministre d'Economia d'Alemanya, Ludwig Erhard, aquest consell ha estat clau en algunes de les principals polítiques econòmiques del govern germànic, com la reforma laboral de canceller Gerard Schröder el primer lustre d'aquest segle.

Veronika Grimm, membre d'aquest consell, va entrar a formar part del consell de supervisió de Siemens Energy, i llavors els altres membres del consell van demanar la seva dimissió de l'òrgan consultiu de l'executiu de Berlín. La demanda davant els tribunals és l'últim pas d'una escalada en aquest conflicte. Siemens Energy és una empresa privada que fabrica aerogeneradors i turbines de gas, això com a equips per a serveis públics i xarxes.

Possible conflicte d'interessos

La presidenta del consell d'experts, Monika Schnitzer, i els altres tres membres van entendre que la incorporació de la professora Grimm al consell de supervisió de la companyia podia generar un conflicte d'interessos, especialment en la feina dels experts en matèria de transició energètica i descarbonització. Els membres del consell van demanar a Grimm que dimitís, però ella va ignorar aquestes peticions. L'enfrontament va arribar als jutjats al juliol, però el tribunal de Wiesbaden encara no ha fixat una data per a la vista.

Grimm argumenta que els membres del consell els nomena el president alemany i que la llei només prohibeix formar-ne part als funcionaris del govern i els membres de grups de pressió empresarials, patronals i sindicats. A més, argumenta que altres persones que van formar part del consell havien estat en consells de supervisió d'empreses.

stats