Crisi de preus

Les tres bones notícies que amaguen les dades de la inflació europea

Les dades de l'IPC d'Espanya reforcen la seva competitivitat respecte a les grans economies de la UE

Imatge d'un supermercat.
02/05/2023
2 min

Brussel·lesDesprés de cinc mesos a la baixa, els preus dels països de la zona euro han tornat a repuntar. El passat mes d'abril la inflació va arribar al 7%, un 0,1% més que la dada del març, segons les estimacions publicades aquest dimarts per l'institut d'estadística de la Unió Europea, l'Eurostat. Amb tot, hi ha tres notes positives en les dades que hem conegut aquest dimarts: a Espanya, l'augment interanual dels preus va ser de set dècimes, fins al 3,8% –un 0,3% menys del que va anunciar la setmana passada l'Institut Nacional d'Estadística–, i continua sent un dels estats de l'eurozona amb una de les taxes més baixes, només per darrere de Luxemburg (2,7%) i Bèlgica (3,3%).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una de les causes del repunt de l'índex de preus de consum (IPC) a l'eurozona és l'encariment del menjar, que és el factor que ha pujat més durant l'últim any. L'impacte de l'efecte base deixa algunes millores: l'encariment dels aliments ha caigut gairebé dos punts respecte al del mes anterior i aquest abril l'increment ha sigut d'un 13,6%. Concretament, els aliments frescos han baixat quatre punts, fins al 10%. També s'ha frenat l'encariment interanual dels productes no energètics, que ha passat del 6,6% al 6,2%. Ara bé, l'energia s'ha encarit de manera substancial: al març va registrar un -0,9% i a l'abril un 2,5% d'augment.

Més enllà d'Espanya, les altres grans economies de la moneda única continuen registrant xifres bastant més elevades. La inflació a Alemanya ha descendit dues dècimes, fins al 7,6%, però a França ha pujat dues dècimes, fins al 6,9%, i a Itàlia set dècimes, fins al 8,8%. Els percentatges més alts els ha assolit Letònia, amb un 15%; Eslovàquia, amb un 14%; Lituània (13,3%), i Estònia (13,2%). La privilegiada posició d'Espanya en aquest rànquing per països dona oxigen a la seva competitivitat, que es basa, entre altres factors, en uns salaris més ajustats que no pujaran tant com els dels altres grans països de l'economia europea, on la inflació és molt més alta.

A les vigílies d'un nou increment de tipus del BCE

El nou increment de l'IPC manté el nivell dels preus de l'eurozona lluny de l'objectiu marcat pel Banc Central Europeu (BCE). Tot i això, la inflació subjacent –exclou els preus més volàtils, com els de l'energia i els aliments– ha baixat lleugerament per primera vegada després de deu mesos consecutius a l'alça. Ha passat del 5,7% del març al 5,6% de l'abril, en el que també s'ha de considerar una bona notícia.

Aquest indicador és clau per al BCE a l'hora de decidir sobre els tipus d'interès. Es preveu que els torni a apujar a la reunió d'aquest dijous, 4 de maig, per sèptima vegada consecutiva des de l'estiu del 2022. El dubte és si l'entitat dirigida per Christine Lagarde els continuarà augmentant de mig punt en mig punt o abaixarà el ritme i passarà a incrementar-los en un 0,25, sobretot després de la tempesta bancària del Silicon Valley Bank i Credit Suisse.

stats