Guardons
Macroeconomia22/06/2023

Stiglitz rep el Premi Internacional Catalunya i adverteix de la intolerància de la dreta

El premi Nobel d'economia nord-americà assegura que el neoliberalisme "no ha funcionat" després de 40 anys d'experiment

ARA
i ARA

BarcelonaL'economista nord-americà Joseph Stiglitz, premi Nobel d'economia el 2001, ha apostat per buscar una alternativa al neoliberalisme que passa per una "Europa més forta" i ha advertit sobre "la intolerància de la dreta" en recollir el XXXV Premi Internacional Catalunya aquest dijous a l'Ateneu Barcelonès. Durant el seu discurs, Stiglitz (1943) ha assegurat que "el neoliberalisme no ha funcionat", perquè, després de 40 anys d'"experiment", el creixement és més lent i els beneficis han anat a parar a gent més rica, en una societat més dividida i desigual.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Cal buscar una alternativa", ha dit, cosa que passa per una "Europa més forta", una normativa fiscal i impostos comuns, reforçar el compromís cap a una transició verda i unir els conceptes de democràcia, igualtat i compromís. "No hauria de ser un somni", ha afirmat l'economista. Així doncs, Stiglitz ha apostat per convertir-lo en una realitat alhora que ha advertit que això no passarà així com així: "haurem de lluitar per aconseguir-ho" i, quan s'aconsegueixi, "lluitar per mantenir-ho".

Cargando
No hay anuncios

El professor de la Universitat de Colúmbia ha assenyalat que als Estats Units hi ha líders polítics que utilitzen la divisió "com a forma d'arribar al poder", cosa que també veiem a Espanya i altres països. En aquest sentit, ha criticat la "intolerància" de la dreta, que nega el canvi climàtic, que "és un tema científic". Durant el discurs, Stiglitz ha fet un repàs a la seva trajectòria i ha recordat com les desigualtats que ja va percebre quan era petit i vivia en una ciutat industrial dels Estats Units el van encaminar cap a l'economia per lluitar a favor de la justícia social i econòmica.

"No hi pot haver democràcia sense solidaritat"

"No hi pot haver democràcia sense solidaritat", ha dit el premi Nobel. Stiglitz ha insistit en la connexió entre desigualtat, llibertat i democràcia i en què aquesta última "no pot funcionar" si hi ha una concentració de poder i riquesa gràcies a la qual es pot influir a través dels mitjans de comunicació. Stiglitz ha agraït el premi i ha explicat la vinculació que té amb Catalunya gràcies a la seva parella, especialment amb Cadaqués (Alt Empordà), un municipi que visita gairebé cada any.

Cargando
No hay anuncios

Per part seva, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que li ha fet entrega del guardó, ha destacat el valor de Stiglitz en haver explicat amb paraules accessibles a tothom els grans conceptes de l'economia i la seva aposta per valors com la llibertat, la igualtat i la fraternitat "àmpliament compartits per la societat catalana". "És més necessari que mai construir un camí de prosperitat compartida que entengui que la justícia social ha d'estar al centre de les preocupacions i ocupacions dels governs", ha afegit el president català. "Aquest camí és possible", ha dit Aragonès.

A l'acte de lliurament del Premi Internacional Catalunya, dotat amb 80.000 euros i una escultura d'Antoni Tàpies, hi han assistit diferents membres del Govern i de l'oposició, així com els expresidents de la Generalitat José Montilla i Artur Mas.