Macroeconomia

La Reserva Federal no abaixa tipus i encén les alarmes de les famílies endeutades

El president de l'organisme, Jerome Powell, descarta que la persistència de la inflació acabi forçant una pujada dels tipus

3 min
El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ahir en roda de premsa.

WashingtonLa Reserva Federal (Fed) segueix sense abaixar els tipus d'interès, que es mantindran entre el 5,25% i el 5,5%. La inflació, que es resisteix a baixar del 3% sense arribar a l'objectiu del 2%, ha fet que l'organisme hagi endarrerit, un cop més, la baixa dels tipus anunciada des de principis d'any. La manca de perspectives d'una possible baixada en un futur pròxim és alarmant per als crèdits d'empreses i famílies que esperaven un alleugeriment de la càrrega amb la primera baixada. Cal recordar que el BCE va anunciar que abaixaria tipus al voltant del juny, però l'organisme europeu ha pres històricament aquesta decisió després de la Fed: si la Reserva Federal no abaixa tipus al maig, difícilment ho farà el BCE al juny.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"La inflació segueix estant massa alta i el camí que tenim al davant és incert", ha dit el president de la Fed, Jerome Powell, en una roda de premsa després de la reunió d'aquest dimecres. Les paraules de Powell no són gaire optimistes: ha reconegut que els tipus d'interès hauran de seguir "alts durant més temps" i que estan trigant més del que esperaven prèviament a rebaixar la inflació. Així i tot, el president ha intentat remarcar que sí que s'han fet progressos, però que cal "paciència".

Powell s'ha referit a "la manca d'avenços" en la lluita contra la inflació com el senyal a què s'estan cenyint per dissenyar les polítiques de tipus. Per això ha subscrit el comunicat publicat per la Fed, que diu que no veuen adequada una retallada del preu dels diners fins que no es tingui "més confiança" en el fet que la inflació estigui encaminada cap al 2%. La pregunta ara és quan es preveu que això pugui passar.

Malgrat la dificultat per controlar la inflació, durant la seva intervenció Powell ha foragitat el fantasma d'una possible puja dels tipus d'interès en un futur. "Crec que és improbable que el pròxim pas de la política de tipus sigui una pujada", ha assegurat. Abans de la reunió s'especulava que la Fed veiés els tipus d'interès d'entre el 5,25% i el 5,5% com una forquilla insuficient per sobreposar-se a la inflació. Powell s'ha tret de sobre les preguntes dels periodistes sobre si els tipus d'interès haurien de ser més alts o més baixos i ha assegurat que la qüestió en què s'enfoca l'organisme no és aquesta, sinó quan es produiran les retallades.

Una economia forta malgrat tot

Els tipus d'interès es consideren la principal eina per dificultar el consum i frenar l'economia, aconseguint així controlar la inflació. En l'última reunió, al març, els responsables de la Fed van decidir mantenir el preu dels diners entorn del 5,25% com una manera de continuar combatent la inflació. Llavors Powell va assegurar que creia que la corba de tipus estava "en el pic del seu cicle". Dos mesos després, la decisió de la Fed de congelar els tipus no sembla indicar que s'hagi superat aquest pic.

Durant la seva intervenció, Powell també s'ha referit a altres indicadors econòmics: el PIB dels Estats Units i el mercat de treball. L'últim trimestre el PIB del país va presentar una crescuda del 3,4% mentre que durant el mes de març es van crear 303.000 nous llocs de treball (una xifra més elevada que els 270.000 del febrer). Tot això són senyals d'una economia forta, segons Powell, que també s'ha referit a aquestes dades per rebatre la idea que l'economia corre el risc de caure en l'estagflació.

stats