La inflació continua descontrolada 13 mesos després de l’inici de la guerra
Els preus pugen un 0,6% respecte al març mentre l'IPC subjacent s'enfila un punt
BarcelonaLa inflació no porta bones notícies a l'abril. Els preus han repuntat aquest mes un 0,6% respecte al mes de març i un 4,1% respecte al març del 2022, segons les dades avançades de l'índex de preus de consum (IPC) publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Aquest repunt interanual no agafa per sorpresa. La variació anual del mes de març va portar bones notícies perquè es va beneficiar de la comparació amb el març de fa un any, quan va esclatar la guerra a Ucraïna i els preus de l'energia es van disparar. Ara, però, passa al revés: la comparació amb el segon mes de conflicte es veu condicionada per la moderació que va patir en aquell moment. Això explica el 4,1% interanual de l'abril respecte al 3,3% interanual del març.
"Com ja prevèiem, la inflació general ha repuntat per l'efecte base", ha assenyalat, en aquest sentit, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño. L'efecte base,com en diuen els economistes, és l'efecte que provoca en les dades el moment de referència que es tria. En el cas de la inflació anual, la comparació amb dotze mesos abans, moment en què s'iniciava un conflicte que va desestabilitzar els preus a escala global, provoca que les dades interanuals fluctuïn amunt i avall. És per aquest motiu que la variació mensual i la inflació subjacent donen informació més fiable.
La notícia esperançadora és la caiguda anual de la inflació subjacent –l'índex que no té en compte els aliments frescos ni l'electricitat, que són més volàtils–, que disminueix nou dècimes en termes interanuals, fins al 6,6%.
Lluny de l'objectiu del BCE
Les dades avançades de l’IPC d’abril han coincidit en dia amb la publicació de les xifres de creixement de l'economia espanyola, unes dades més positives que les dels preus. Segons el Col·legi d'Economistes de Catalunya, les dades de la inflació trenquen "amb la notable moderació experimentada el mes anterior i obren la bretxa de l’IPC en relació amb l’objectiu d’inflació que té marcat el Banc Central Europeu, que és del 2%", recorden.
Val a dir que el component energètic continua condicionant de manera notable l'evolució de la inflació, en aquesta ocasió impactant negativament, ja que l'augment de preus de l’abril s’explica pel menor descens dels preus de l’electricitat en comparació amb el mateix mes de l’any passat. A tall d'exemple, el Col·legi exposa que el preu del Brent ha experimentat una pujada d’un 9,9% durant el mes d’abril.
En aquest sentit, el degà del Col·legi, Carles Puig de Travy, insisteix en considerar el diàleg social "com el marc ideal per assolir un acord per repartir els costos entre empreses i treballadors, amb compromisos pluriennals, i en accelerar l’aplicació dels fons europeus, com a mecanisme per transformar el model productiu i impulsar la productivitat".
Els sindicats reclamen augments salarials
Els sindicats ja escalfen motors per a les manifestacions del dilluns vinent, 1 de maig, quan es manifestaran arreu del territori exigint apujar els salaris per contrarestar una inflació que cada vegada ofega més el poder adquisitiu de les famílies. En aquest sentit, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha fet una valoració pessimista de les dades i ha assegurat que de cara al Dia del Treballador "el missatge serà inequívoc: o hi ha una resposta immediata o el conflicte està garantit.
"Nosaltres plantegem una reflexió als empresaris d'aquest país: ¿com volen abordar una segona part de l'any 2023 i de l'any 2024, on hi haurà un desplegament molt important de fons de recuperació europeus, on s'hauran de prendre moltes decisions d'inversió per part de les empreses en un escenari que requereix previsibilitat i estabilitat?", ha advertit.