La crisi de preus

Els preus dels aliments i el gas pugen a l'abril i mantenen la inflació a l'alça

L'IPC va créixer un 3,3% anual tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat

3 min
Una xarcuteria en un mercat de Barcelona.

BarcelonaEls preus dels aliments i del gas natural van continuar creixent l'abril passat, la qual cosa va mantenir la tendència a l'alça del cost de la vida per a les famílies, segons dades de l'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que calcula el cost de béns i serveis de consum) publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Catalunya, els preus van augmentar un 0,6% respecte al març, mentre que l'increment anual va ser del 3,3%. A Espanya, el repunt va ser del 0,7% durant el mes d'abril, la qual cosa va situar també en un 3,3% la pujada de l'IPC en comparació amb el mateix mes de l'any passat i confirma les xifres avançades per l'INE fa dues setmanes.

Evolució dels preus a Catalunya
Índex de preus de consum (IPC) general i per a quatre partides de consum a Catalunya. Índex en què 100=gener del 2020.

L'apartat de l'habitatge, que inclou els costos com la llum, el gas, l'aigua o el lloguer, és el que més ha afectat la butxaca dels ciutadans a Catalunya, amb un encariment del 0,8% respecte al març. El gas natural va ser l'element que més es va disparar de preu, amb un encariment del 5,7% respecte al març al conjunt de l'Estat, mentre que els hidrocarburs liquats (com el butà o el propà) també van pujar un destacable 2,9% mensual. La gasolina i el gasoil van pujar un 3,2% i un 0,7% respectivament. En canvi, el rebut de la llum, que els últims mesos havia impulsat a l'alça l'IPC arran del final de la rebaixa de l'IVA, es va abaratir un 0,4% un cop normalitzats de nou els preus finals que paguen els consumidors.

L'alimentació també va registrar fortes pujades, especialment els productes frescos: a Catalunya, el preu dels aliments va créixer de mitjana un 0,6% en un mes. Per productes, l'oli d'oliva va mantenir la línia ascendent amb un encariment de l'1,5% a Espanya. La verdura va augmentar de preu un 2,4%, mentre que la fruita es va encarir un 2,9%.

En la mateixa línia, la restauració i l'hostaleria, que ja s'havien encarit de manera notable al març coincidint amb la Setmana Santa i l'arribada de més turisme estranger, van continuar apujant els preus, amb un repunt del 0,8% a Catalunya, que en el cas dels hotels va ser del 9% mensual de mitjana a Espanya. Per contra, els serveis d'oci i cultura es van abaratir un 0,5% després d'haver registrat un encariment el mes anterior per una major demanda a causa de les vacances.

Malgrat això, el vestit i el calçat van ser els elements del cistell de consum familiar que més van pujar de preu, amb un salt del 5% en només un mes, propiciat per l'allunyament del període de rebaixes habitual en els primers mesos de l'any i pel canvi de temporada. En aquest sentit, cal tenir en compte que el caràcter estacional del sector de la moda fa que sigui molt més volàtil que la mitjana de l'IPC i, per tant, registri tant fortes pujades com fortes baixades.

Segons Albert Ferrer, responsable de mercat de treball i economia del sindicat CCOO, tot i ser "lleuger", l'increment de l'IPC té efectes negatius perquè "impacta més en les persones que tenen un nivell d'ingressos menor", que dediquen una proporció més gran dels seus ingressos als aliments, l'energia i el vestit. "Realment no podem ajornar més enfocar les polítiques d'increments salarials, perquè això permetrà reactivar el consum i avançar cap a la plena ocupació", ha afegit Ferrer, que ha lamentat que una part de la pujada dels preus es deu a l'augment dels marges empresarials.

En una línia similar, la UGT ha recordat que els convenis col·lectius signats aquest 2024 han apujat els sous un 4,1% de mitjana, la qual cosa permet als treballadors recuperar poder adquisitiu, però alhora ha indicat en un comunicat que és "essencial" que aquestes millores salarials es traslladin a tots els sectors de l'economia. Per la seva banda, la patronal CEOE ha reclamat evitar mesures que suposin "un encariment addicional dels costos per a les empreses o que introdueixin una incertesa més gran que la ja existent per tal de mantenir la competitivitat de l'economia espanyola".

L'IPC subjacent manté la moderació

Pel que fa a l'IPC subjacent –que exclou del càlcul l'energia i els aliments frescos, més volàtils–, es va situar en un creixement del 2,9% anual a Espanya, tal com també havia avançat l'INE. Així, mentre que la taxa interanual de l'IPC general fa vuit mesos que fluctua entre el 3% i el 3,5% –amb l'única excepció del 2,8% del febrer passat–, l'indicador subjacent s'ha anat moderant des del màxim del 7,6% registrat el febrer del 2023 i ja està per sota del 3%. En aquest sentit, la inflació general es manté un mes més per sobre dels límits del 2% que es marca com a objectiu a llarg termini el Banc Central Europeu.

stats