La crisi de preus
Macroeconomia13/06/2023

Els preus es frenen al maig, però els aliments continuen disparats

L'IPC va créixer un 3,2% tant a Catalunya com a Espanya, la xifra més baixa des de l'estiu del 2021

BarcelonaEls preus es van mantenir plans a Catalunya durant el mes de maig, tot i registrar-se un mes més de forts encariments de l'alimentació, que es manté com la causa principal de la inflació, segons les dades que ha publicat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura el cost de la vida de les famílies) no va variar respecte a l'abril anterior, mentre que en comparació amb un any enrere va créixer un 3,2%, la xifra més baixa registrada des de l'agost del 2021. Fins al maig, l'economia catalana havia encadenat quatre mesos seguits amb increments de preus.

Cargando
No hay anuncios
El preu dels aliments continua pujant
Índex de preus de consum (IPC) general i per a tres partides de consum a Catalunya. Índex en què 100=gener del 2020

Les dades de Catalunya coincideixen amb les del conjunt d'Espanya. Això vol dir que l'INE ha revisat a l'alça les xifres provisionals publicades fa dues setmanes, quan va anunciar una reducció del 0,1% en comparació amb el mes anterior, un número que finalment s'ha quedat en el 0%. No obstant això, sí que manté sense canvis tant l'augment del 3,2% respecte al maig de l'any passat com la dada de la inflació subjacent –que no inclou l'energia ni els aliments frescos, més volàtils– del 6,1% interanual, la taxa més baixa des del juliol del 2021.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la caiguda de la taxa interanual és un fenomen estadístic que els economistes anomenen efecte base: com que ara fa un any els preus ja van augmentar molt, la pujada actual resulta menor en comparació amb el mateix mes del 2022.

"Crec que ha passat el pitjor en termes d'inflació", ha assegurat la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, que ha qualificat d'"encertades" les mesures aprovades per l'executiu en l'últim any per aturar els augments de preus, com ara la rebaixa de l'IVA a diversos productes o el topall del gas. "Les dades avalen que el govern ha fet un esforç molt gran en circumstàncies difícils i que ho està aconseguint", ha dit sobre la caiguda dels preus.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat l'optimisme de Ribera i la tendència a la baixa de la inflació interanual, els preus continuen molt lluny dels objectius que marca el Banc Central Europeu, que fixa en el 2% a mitjà termini la variació de l'IPC, 1,2 punts percentuals per sota de la taxa del mes passat. “Malgrat la moderació de les tensions inflacionistes del darrer mes, l’economia manté uns augments de preus encara no desitjables", la qual cosa "deteriora els equilibris macroeconòmics i perjudica les famílies i les empreses", ha indicat Carles Puig de Travy, degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, en un comunicat d'anàlisi de les dades.

Ara bé, Espanya és un dels estats de la zona euro on el cost de la vida ha crescut menys l'últim any, en bona part per la menor dependència de l'energia russa.

Cargando
No hay anuncios

El menjar i la roba continuen l'escalada

L'alimentació ha sigut un dels principals motors de la inflació els últims mesos, fet que s'ha vist compensat parcialment per un abaratiment dels productes energètics –com la llum, el gas o els carburants–, el cost dels quals s'havia disparat la primavera i estiu del 2022, amb l'inici de la invasió russa d'Ucraïna. A Catalunya, el preu de l'alimentació es va incrementar un 0,3% en només un mes. "L'increment d’aquest apartat continua sent encara massa elevat, especialment si es té en compte el seu impacte negatiu sobre les llars, sobretot les més vulnerables", ha afegit Puig de Travy.

Cargando
No hay anuncios

A l'altre extrem, tanmateix, els costos de l'habitatge, que inclouen el lloguer, però també despeses energètiques com l'electricitat o el gas, es van reduir un 0,2%, i els costos de transport –la partida de l'IPC que inclou la gasolina i el gasoil– van ser els que més van caure: un 1,5% entre abril i maig.

Malgrat les reduccions del preu de l'energia, l'alimentació no va ser l'única partida on la inflació va ser positiva. El vestit i el calçat també es van continuar encarint, en aquest cas un notable 3,8% respecte a l'abril, tot i que el sector de la moda és un dels que tenen més variacions de preus –tant a l'alça com a la baixa– al llarg de l'any, a causa dels períodes de rebaixes i els pics de demanda abans de l'estiu i per la campanya de Nadal.

Cargando
No hay anuncios

Les activitats d'oci i cultura van retallar els preus un 0,6% en comparació amb el mes anterior, mentre que els preus de la restauració i l'hostaleria també van augmentar un 0,6%, un fet habitual amb l'increment del turisme en el període que va des de Setmana Santa fins al setembre.