Crisi de preus
Economia Macroeconomia 08/05/2023

El preu de l'oli i la mantega continuen disparats un any després

Els preus dels greixos, l'oli i la mantega s'han apujat un 28% en un any a l'Estat i un 23% al global de la Unió Europea

2 min
Un raig d'oli per amanir un plat del restaurant El Castell de la Floresta

Brussel·lesLa inflació s'ha acarnissat amb diferents sectors crítics, com l'energia o el dels aliments. I alguns dels productes que s'utilitzen més i a cada àpat, com són els diferents tipus d'olis, greixos o mantegues, són els que s'han vist més afectats per la crisi de l'augment dels preus que, un any després de l'inici de la guerra d'Ucraïna, encara perdura. Els preus d'aquests aliments van disparar-se un 28,1% el març passat respecte al mateix mes del 2022 a Espanya, i al global dels Vint-i-set un 23%, segons les dades publicades aquest dilluns per l'institut d'estadística de la Unió Europea, l'Eurostat.

Inflació en olis i greixos
Variació anual en percentatge

Espanya és un dels estats del bloc comunitari en què els preus d'aquests aliments s'han apujat més durant l'últim any. Està en la setena posició, per darrere de països com Hongria, que és el que en surt més mal parat amb un 33% d'inflació interanual, Dinamarca (32%) o Bèlgica (31%). De les grans economies, només el supera França, que ha registrat un increment del 29%, i es troba lleugerament per davant d'Itàlia (28%) i per sobre dels Països Baixos (25,1%) o Alemanya (18,1%).

Preu d'olis i greixos a Espanya
Variació anual en percentatge

A l'altre extrem, l'estat que ha patit menys inflació en les mantegues, olis i greixos és Croàcia, que al març només va registrar una taxa interanual del 6%. Tot seguit, s'hi situen Àustria, ja amb un 12%, i la República Txeca, amb un 16%. L'únic país que no ha reportat un augment de preus d'aquests productes va ser Bulgària, on van disminuir un 1%.

Els preus de tots aquests productes –incloent-hi la margarina, l'oli de blat de moro, l'oli de llavors de cotó, la mantega de porc o, entre d'altres, la crema de cacauet– es van disparar sobretot arran de la guerra d'Ucraïna i encara continuen disparats. Tot i això, les taxes interanuals d'increment de preus han anat disminuint a poc a poc durant els últims mesos, principalment el primer trimestre d'enguany.

Al global de la Unió Europea el pic més alt es va assolir el desembre de l'any passat, quan es va registrar un augment de preus interanual del 32%. De fet, durant tot el segon semestre del 2022 aquest percentatge es va mantenir per sobre del 30%. Pel que fa a l'estat espanyol, també va assolir la taxa més elevada el desembre del 2022, quan es va arribar al 38,1%.

stats