Fons europeus

Les pimes espanyoles podran accedir a 50.000 milions en préstecs dels fons europeus

Pedro Sánchez anuncia noves convocatòries de subvencions per un import de 4.500 milions

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dijous en un acte a l'Escola d'Organització Industrial.
2 min

MADRIDEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat més subvencions i préstecs provinents dels fons europeus del Pla de Recuperació per a les petites i mitjanes empreses (pimes). En concret, Sánchez ha xifrat en 50.000 milions d'euros el volum de préstecs als quals aquestes empreses podran accedir, i en 4.500 milions les convocatòries en forma de subvenció pendents d'obrir-se. Es tracta d'una suma de diners important que engloba partides del Pla de Recuperació espanyol –70.000 milions d'euros–, però també de l'anomenada addenda aprovada la tardor de l'any passat –94.000 milions d'euros addicionals–. En total, Espanya rebrà uns 164.300 milions d'euros fins al 2026, any en què les subvencions han d'haver estat executades i els préstecs, com a mínim, adjudicats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Més d'un terç del Pla de Recuperació l'hem destinat a les pimes", ha assegurat Sánchez aquest dijous, durant l'acte Transformant les pimes que s'ha celebrat a l'Escola d'Organització Industrial. En concret, segons dades del govern espanyol, dels 42.612 milions d'euros que ja han resolt del Pla de Recuperació totes les administracions públiques, més de 16.800 milions tenen com a beneficiari una pime. "En conjunt, 528.800 pimes ja han rebut ara com ara algun tipus de finançament [provinent dels fons europeus] d'un programa o més", asseguren des de l'executiu.

Ara a la pluja de milions que segons el govern espanyol ja ha regat aquestes empreses s'hi sumaran aquests 54.500 milions d'euros entre subvencions i préstecs. Des de la Moncloa reiteren que es tracta d'un paquet de diners que encara no s'ha executat. Per tant, són convocatòries o bé pendents de resoldre o que s'obriran d'aquí poc. En tot cas, no es desconeixien perquè ja estaven previstes al Pla de Recuperació.

30.000 milions gestionats per l'ICO

Entre les partides destaquen els més de 30.000 milions d'euros en forma de préstecs que canalitzarà l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i que es recullen a l'addenda: la línia de préstecs ICO verd i la línia ICO empreses i emprenedors. A aquesta partida s'hi sumen 1.800 milions en forma de subvencions que gestionarà l'empresa pública Red.es (entitat adscrita al ministeri per a la Transformació Digital que, entre altres qüestions, pilota el programa Kit Digital per a la digitalització de les pimes); 3.000 milions també en subvencions vinculats als grans projectes estratègics o PERTE, i l'accés a 16.400 milions de la nova SEPI digital.

Amb tot, el finançament que ha arribat a les pimes no sempre ha estat aplaudit. De fet, Espanya va patir un petit entrebanc en l'últim desemborsament dels fons europeus perquè va incomplir un objectiu relacionat amb el desplegament de subvencions destinades a potenciar la digitalització de les pimes. En concret, la Comissió Europea va congelar uns 158 milions, que el govern espanyol pot desbloquejar un cop compleixi la fita, que es basa a fer arribar a pimes unes subvencions que no han estat atorgades en la seva globalitat.

stats