Oxfam
Macroeconomia16/01/2023

"Els salaris perden pes mentre les empreses augmenten els beneficis": Espanya, en risc de desigualtat crònica

Oxfam Intermon alerta que l'augment de beneficis empresarials contrasta amb l'afebliment dels salaris

Barcelona“Envers una desigualtat estructural a Espanya”. Aquest és el títol que encapçala l’apartat espanyol de l’últim informe sobre desigualtat que ha publicat Oxfam Intermon coincidint amb l’inici de la trobada anual de Davos. 

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’estudi d’aquesta organització no governamental aporta dades que justifiquen una situació que porten anys denunciant. Segons exposa el treball, els milmilionaris espanyols s’estan recuperant ràpidament de l'impacte que va patir el seu patrimoni amb el daltabaix de la pandèmia i amb l'actual crisi de preus. Si s'amplia el prisma temporal, el 2008 l'1% de persones més riques de l'Estat concentraven el 15,3% de la riquesa neta total, però aquest percentatge havia crescut el 2021 fins al punt que aquest 1% tenia ja un 23,1%.

Cargando
No hay anuncios

"L'evolució de la desigualtat a Espanya és un fenomen preocupant: mentre que els salaris perden pes i capacitat de poder adquisitiu, les empreses augmenten els beneficis i la riquesa a Espanya continua concentrant-se en mans d’unes poques persones", assenyala Franc Cortada, director d'Oxfam Intermon.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi apunta que, com va passar el 2008 durant l'esclat de la Gran Recessió, les grans fortunes també s'han vist afectades per la crisi actual i han vist caure el seu patrimoni, però han aconseguit que els guanys es recuperin ràpidament, fins i tot a uns nivells superiors al del creixement del país. Aquesta realitat, afirma Oxfam, contrasta amb el que passa a les llars menys afavorides. En els primers onze mesos de l'any passat, a causa de la inflació, el poder de compra de les famílies més desafavorides va caure un 26% més que el de les famílies més riques.

A aquest impacte per l'encariment de la vida s'hi suma la situació dels salaris. Segons l'estudi, en termes reals han caigut a nivells similars als dels pitjors moments de la crisi que es va iniciar el 2008, i són un 4% inferiors als que hi havia aleshores. Oxfam també posa la mirada en els beneficis de les grans empreses, que s'han mantingut o han crescut. L'any 2021, l'últim de què hi ha dades, el benefici de les companyies que integren el selectiu espanyol Íbex-35 va ser un 63% superior al del 2019, abans de l'esclat de la pandèmia, i un 55% més elevat que la mitjana de beneficis que havien tingut en els cinc anys anteriors a la pandèmia, un lustre de clar creixement econòmic. La tendència no s'ha aturat aquest any, i en el tercer trimestre del 2022 hi va haver uns resultats un 30% més elevats que els del mateix període de l'any anterior.

Cargando
No hay anuncios

Una tendència global

La situació que es viu a Espanya troba eco en el conjunt del planeta. El mateix estudi explica que l'1% més ric del món ha obtingut dues terceres parts de la nova riquesa generada globalment entre el desembre del 2019 i el desembre del 2021, en una etapa marcada per l'esclat del covid a principis del 2020. Això equival a uns 38 bilions d'euros, gairebé el doble que la nova riquesa que s'ha generat en aquests dos anys i de la qual n'ha estat beneficiari el 99% restant de la població.

Cargando
No hay anuncios

L'informe arriba coincidint amb la cita de Davos que s'inicia aquest dilluns. Com cada any, servirà de punt de reunió per a les principals empreses i líders polítics del planeta i ho farà amb la mirada posada en la guerra d'Ucraïna i el covid.