Laboral

Què és la nova baixa laboral flexible que fa enfadar els sindicats

La ministra de la Seguretat Social obre la porta a compaginar una baixa per incapacitat temporal amb anar a la feina

La ministra de la Seguretat Social, Elma Saiz, aquest dijous en un acte a Madrid.
N.R.M
03/10/2024
2 min

MadridLa intenció de la ministra de la Seguretat Social, Elma Saiz, de reformar les baixes per incapacitat temporal (en què un treballador no va a la feina perquè està de baixa mèdica) ha generat recel entre els sindicats majoritaris, CCOO i la UGT. I no pel fet d'abordar una possible reforma, sinó per la proposta concreta que la ministra ja ha plantejat: crear una nova incapacitat temporal que sigui flexible amb el fet de treballar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, Saiz ha plantejat que la regulació actual de les baixes per incapacitat temporal es pot flexibilitzar de manera que sigui compatible treballar i estar de baixa, com passa en el cas de les pensions. "[Amb les pensions] la regulació era molt abrupta, o ets treballador, o ets pensionista", ha exemplificat Saiz durant un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum aquest dijous a Madrid. Sota aquesta premissa, la ministra ha obert la porta a explorar una nova baixa per incapacitat temporal que no suposi "estar d'alta, o estar de baixa", sinó que des de la "voluntarietat" el treballador pugui decidir incorporar-se a la feina tot i tenir una baixa mèdica.

Fonts del ministeri de la Seguretat Social han precisat a Europa Press que la proposta del ministeri planteja una "reincorporació laboral gradual", en cas que aquesta suposi una millora en la recuperació del treballador, que estaria supervisada per un metge. Seria una reincorporació "voluntària", insisteixen les mateixes fonts, que s'obren a treballar altres propostes.

"Parlar de voluntarietat en aquest tipus de situacions genera molts dubtes. Si hi ha una situació d'incapacitat temporal i el metge que supervisa el procés considera que [el treballador] ha de mantenir-se [de baixa], xoca molt una proposta com aquesta", ha expressat el secretari de Protecció Social i Polítiques Públiques de CCOO, Carlos Bravo, en declaracions a Europa Press.

De fet, el cas d'una persona jubilada que cobra la pensió no ha estat l'únic exemple que ha utilitzat Saiz: "En el procés d'un tractament de càncer, [el treballador] potser des de la voluntarietat, i per descomptat des de la garantia de la seva salut, pot incorporar-se a treballar a través d'una incapacitat temporal que no sigui estar d'alta o de baixa". "Des del consens, i des del diàleg social, cal posar damunt la taula una reforma de la incapacitat temporal per adequar aquestes situacions als temps que vivim i als avenços mèdics i tecnològics. És una discussió imminent", ha defensat la ministra.

Fonts d'UGT consideren que el que cal fer és centrar-se en l'origen de les baixes mèdiques per millorar la prevenció, i en el diagnòstic, tractament i cura perquè les persones rebin tota l'atenció a la qual tenen dret i recuperin totalment la salut. "Veurem què ens presenten, però conceptualment ens sembla molt complicat que en un pacient es donin totes dues situacions alhora", han indicat les mateixes fonts.

Díaz critica la proposta

La proposta de Saiz, del PSOE, ha provocat les crítiques de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que s'ha expressat així a les xarxes socials: "Només hi ha una raó rere la incapacitat temporal: protegir la salut de les persones treballadores". Díaz, de Sumar, ha afegit que "no hi ha més opcions ni raons. Ni flexibilitat, ni parcialitat; amb la salut no s'hi juga".

stats