UE

Nou front obert en la guerra comercial: la UE porta la Xina a l'OMC pels làctics

Brussel·les demana anul·lar la investigació xinesa contra diversos tipus de llets i formatges que s'exporten al gegant asiàtic

2 min
Un treballador alimenta les vaques a la granja de la Fageda

Brussel·lesBrussel·les manté el pols en la seva guerra comercial contra la Xina. La Comissió Europea ha anunciat que ha demanat a l'Organització Mundial del Comerç (OMC) que impugni la investigació que està fent el gegant asiàtic sobre les subvencions que reben alguns productes làctics de la Unió Europea. "Es basa en al·legacions qüestionables i proves insuficients, continuarem demanant a totes les instàncies possibles i de manera enèrgica que s'impugni", ha dit el comissari europeu de Competència, Valdis Dombrovskis.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Brussel·les assegura en un comunicat que està "fermament compromesa amb defensar els interessos" de la indústria agroalimentària del bloc europeu i defensa la política de subvencions de la política agrària comuna (PAC), que suposa prop d'una tercera part del pressupost de la UE. També explica que ha seguit de ben a prop les investigacions de Pequín, que assegura que està "abusant de les eines de defensa comercial". De fet, és la primera vegada que l'executiu comunitari porta a l'OMC una investigació que es troba en un estat inicial.

Aquesta investigació va començar el 21 d'agost i afecta diferents tipus de llets i nates, i més d'un 10% del total de tipus de formatges que es comercialitzen a la UE. Pequín, a banda de les ajudes europees de la PAC, també ha posat sota la lupa diversos programes de subvencions d'administracions estatals i regionals. "La Comissió Europea està convençuda que tots aquests subsidis compleixen les regles internacionals i no perjudiquen la indústria làctica xinesa", diu el comunicat.

En cas que l'OMC no aturi les investigacions del gegant asiàtic contra les ajudes comunitàries al sector làctic europeu, Brussel·les també avisa que "esgotarà totes les vies legals" per aconseguir-ho i demanaria la constitució d'un panel. És a dir, la formació d'un grup d'experts de la mateixa OMC que estudien i miren de trobar solucions als conflictes comercials.

Divisió a la UE sobre la guerra comercial amb la Xina

Els dos estats membres que es poden veure més afectats per la investigació xinesa al sector làctic són França i Itàlia. La indústria francesa va exportar prop de 200 milions d'euros el 2023 a la Xina en productes làctics, i la italiana uns 100 milions. Aquests dos països també formen part del grup d'estats membres a priori favorables a restringir les importacions xineses i augmentar els aranzels en els cotxes elèctrics que arriben del gegant asiàtic, entre d'altres.

La decisió de Brussel·les arriba després que durant els últims dies Alemanya i Espanya hagin pressionat la Comissió Europea perquè refredi la guerra comercial amb la Xina i rebaixi les taxes de duanes als vehicles i altres productes que s'importen de la Xina. Divendres el mateix comissari europeu de Competència es va reunir amb autoritats xineses a Brussel·les i, tot i que no van arribar a cap acord, va assegurar que "intensificarien els esforços per trobar una solució acceptable".

stats