Política monetària

Moscou dispara els tipus del 8,5% al 12% per frenar la sagnia del ruble

El banc central vol frenar el "risc considerable" que es desviï la inflació

Una dona mira la cotització amb el símbol del ruble al fons.
ARA
15/08/2023
2 min

BarcelonaEl Banc Central de Rússia, reunit de manera extraordinària aquest dimarts, ha decidit augmentar el tipus d'interès oficial en 350 punts bàsics, del 8,5% al 12%, a fi de limitar els riscos per a l'estabilitat de preus. Amb aquesta maniobra, l'autoritat monetària russa intenta frenar la pèrdua de valor del ruble, que dilluns va traspassar la barrera psicològica de les 100 unitats per dòlar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha informat la institució en un comunicat, la pressió inflacionista "està augmentant", amb una taxa anual d'inflació que va assolir el 7 d'agost el 4,4%, i amb els preus corrents a l'alça. De fet, durant els tres últims mesos, el creixement mitjà desestacionalitzat dels preus corrents va pujar al 7,6% en termes anualitzats, mentre que la inflació subjacent va escalar al 7,1%.

"El creixement sostingut de la demanda interna, que supera la capacitat d'expansió de la producció, amplifica la pressió inflacionista subjacent i repercuteix en la dinàmica del tipus de canvi del ruble a través de l'elevada demanda d'importacions", ha explicat el banc central rus. Per tant, assenyala la institució, la repercussió de la depreciació del ruble en els preus "està cobrant impuls i les expectatives d'inflació van en augment".

 El Banc Central de Rússia ha advertit, a més, que si les taxes actuals de creixement dels preus es mantenen als nivells assolits, el risc que la inflació es desviï a l'alça de l'objectiu del 4% fixat per al 2024 és "considerable". D'aquesta manera, la decisió del Banc Central de Rússia d'elevar el tipus d'interès oficial té per objectiu “configurar les condicions monetàries i la dinàmica general de la demanda interna necessàries perquè la inflació torni al 4% el 2024 i s'estabilitzi prop del 4% més endavant”.

El Banc de Rússia no tenia previst revisar la seva política monetària fins al pròxim 15 de setembre, però ahir va decidir convocar una reunió urgent davant la pressió suportada per la moneda russa les últimes sessions, després que el canvi del dòlar i l'euro davant del ruble hagi arribat a màxims des del març del 2022.

La setmana passada, el banc central rus va anunciar que, des del 10 d'agost fins al 31 de desembre del 2023, no comprarà moneda estrangera al mercat amb l'objectiu de reduir la volatilitat als mercats financers, mentre que la institució continuarà amb les operacions de venda de moneda estrangera.

Pujada anterior

En la reunió anterior de política monetària, celebrada el 21 de juliol passat, el Banc Central de Rússia ja va decidir elevar en 100 punts bàsics el tipus d'interès de referència, fins al 8,50% des del 7,50%, nivell en què el preu dels diners havia estat estable des del setembre de l'any passat. La pujada del tipus d'interès escomesa al juliol va ser la primera duta a terme per la institució presidida per Elvira Nabiullina des de finals de febrer del 2022, quan el règim de Putin va envair Ucraïna.

stats