Mínim històric d'atur a l'eurozona: 6,4%
Espanya es manté com l'estat membre amb una taxa de desocupació més elevada, de l'11,7%
Brussel·lesNou mínim històric d'atur a l'eurozona. Aquest mes d'abril la taxa de desocupació dels països de la moneda única va descendir una dècima respecte al març, fins al 6,4%, la xifra més baixa des que l'institut d'estadística de la Comissió Europea registra aquestes dades, l'any 2000. Pel que fa al global de la Unió Europea, el percentatge s'ha mantingut al 6%, que també és el mínim assolit en gairebé un quart de segle.
L'Eurostat calcula que hi ha 11 milions de ciutadans comunitaris que busquen feina i no en troben, que són 13,1 milions en el total dels vint-i-set estats membres. El descens d'aquestes xifres comparat amb el mes anterior és de 100.000 i 103.000 persones, respectivament.
Malgrat aquestes bones dades, Espanya continua registrant una taxa molt més elevada que la mitjana de l'eurozona i de la Unió Europea, i es manté com l'estat membre amb més atur del bloc (11,7%). La xifra d'atur espanyola, però, ha anat millorant lleugerament els últims mesos. Al gener era de l'11,9%, al febrer de l'11,8%, i al març i abril de l'11,7%. Així, en comparació a l'abril de l'any passat, el percentatge s'ha reduït en quatre dècimes.
La segona taxa d'atur més alta de la Unió Europea després d'Espanya la torna a registrar Grècia (10,8%), tot seguit de Suècia (8,4%), Finlàndia (8%), Estònia (7,8%), Lituània (7,5%) i França (7,3%). En canvi, al capdavant s'hi manté la República Txeca (2,7%), seguida de Polònia (3%), Malta (3,1%), Alemanya (3,2%), Eslovènia (3,3%) i els Països Baixos (3,7%).
Més atur entre els joves i les dones
Les dades que l'Eurostat ha publicat aquest dijous sobre aquest abril tornen a confirmar que el nivell d'atur entre els joves és molt més elevat que el general. De fet, la taxa de desocupació juvenil continua sent més del doble que la general i entre els menors de 25 anys el percentatge està en el 14,1% a l'eurozona i en el 14,4% al global de la Unió Europea, dues i tres dècimes menys que el mes anterior, respectivament.
Quant a l'atur juvenil, Espanya també és l'estat membre que registra una taxa més elevada, del 26,5%. Això sí, l'ha aconseguit reduir en 0,6 punts respecte al març. Per darrere de l'estat espanyol, s'hi situen Suècia (24,2%), Grècia (22,6%) i Portugal (22,2%). Al costat oposat de la llista, s'hi troba Alemanya (5,8%), Malta (7,1%) i la República Txeca (7,5%).
Tot i que la distància és molt menor i s'ha reduït, hi continua havent una bretxa de gènere en la taxa d'atur, tant als països de la moneda única com al global del bloc europeu. A l'abril l'atur entre les dones va baixar dues dècimes, fins al 6,3%, i dues dècimes als països de la moneda única, fins al 6,7%. En canvi, la taxa dels homes s'ha mantingut en els dos casos i va ser del 6,1% i del 5,7%, respectivament.