Milei frena la inflació en el seu primer mes, però es dispara el preu del transport i la llum
El president argentí retira els subsidis al transport públic i a l'energia
Buenos AiresUn 20,6% d’inflació al mes de gener i un 254,2% d’inflació interanual, la més alta del món després de Veneçuela (193%), el Líban (192,2%) i Turquia (64,8%). Són xifres a les quals els argentins ja s'han acostumat. També són les primeres estadístiques d'un mes sencer sota la gestió del president Javier Milei. Al desembre la inflació va ser del 25,5%. En la primera entrevista televisiva després de la seva gira per Israel i Itàlia, Milei ha dit que, tot i que un 20,6% és un número “horrorós”, la tendència és bona. El president argentí ha manifestat la convicció de continuar implementant el pla econòmic “hiperortodox” que va prometre: sanejament del Banc Central, sincerament del mercat canviari, reducció dràstica de la despesa pública i fi de l’obra pública. A l’entrevista afegeix: “No podem oblidar mai l’herència que hem rebut”, referint-se a la gestió anterior, la de l’exministre d’Economia Sergio Massa, a qui va guanyar en segona volta electoral.
Pocs dies abans que arrenqui el curs lectiu, els argentins es van reincorporant de les vacances d’estiu amb incertesa i confusió pel que fa al futur immediat. Un dels canvis més notoris en la seva vida quotidiana ha estat l’augment del preu del transport públic: el govern n’ha retirat el subsidi i un viatge en autobús ha passat de costar 76 pesos (uns 70 cèntims) a 270, gairebé quatre vegades més, i es preveu que continuï pujant fins als 757 al juny. L’altre subsidi clau que retirarà el govern a partir d’aquest mes és el de l’energia: la pròxima factura de la llum incorporarà un augment del 150%. En conversa amb el diari ARA, l’economista Luis Secco defensa que aquest és un “sincerament necessari dels preus dels serveis públics”. Augmentar el preu del dòlar, dels combustibles i de les tarifes dels serveis públics era “inexorable”, segons l’expert: “Calia fer-ho tant sí com no per poder estabilitzar l’economia”.
Al carrer, però, no tothom pensa el mateix. Sobretot qui agafa el transport públic cada dia per anar a treballar a canvi d’un sou que cada dia dona per comprar menys. I és que els sous, per ara, no han augmentat. De fet, en la primera negociació col·lectiva entre patronal, sindicats i govern s’ha rebutjat la proposta sindical d’augmentar el sou mínim en un 85%. Al Mercado del Progreso, al barri porteny de Caballito, la Dolores fa cua a la carnisseria. Reconeix que ella s’ha hagut d’estrènyer el cinturó, però que ho fa “a gust, perquè per fi hi ha algú seriós gestionant l’economia”. El Juan, propietari del negoci, coincideix amb ella, i explica que ell ha apujat els sous als seus empleats, “perquè venen en transport públic”, però també està a favor que es pagui “el preu real que tenen les coses”. Des de la paradeta del costat, el Marcelo, peixater, l'hi discuteix: “Però si ja ningú sap quant valen les coses!”
Començament de curs
A Buenos Aires, el curs escolar arrenca el pròxim dilluns 26 per a l’educació primària i l’1 de març per a la secundària. El José és propietari d’un petit negoci de papereria que ven material escolar, i nota una gran diferència en el consum respecte a l’any passat: “La gent ve, pregunta els preus, en busca d'altres, torna, i potser compra un llapis, una llibreta, una goma d’esborrar –explica a aquest diari–, mentre que abans portaven la llista que els manaven de l’escola i ho compraven tot d’una”. Destaca que ara les famílies s’agrupen per fer compres a l’engròs. El seu sector és especialment vulnerable a la percepció de la gent, ja que de material escolar se’n compra puntualment al llarg de l’any, però els preus pugen cada mes i la inflació s’acumula. El mateix passa amb els llibres de text: el Leo, propietari d’una petita llibreria de barri, en fa el càlcul. Un llibre d’anglès de segon de primària ha augmentat un 300% respecte a l’any passat. Ell mateix se sorprèn amb la xifra: “És impossible fer-hi front”, diu amb angoixa.
En conversa amb l’ARA, l’economista Martín Rapetti opina que Milei “hauria de marcar un gol aviat” per mantenir la seva popularitat. És un president que depèn especialment de l’opinió pública, ja que està en minoria al Parlament i el seu partit no governa en cap província. Aquest expert veu difícil que l’economia creixi de seguida i creu que la inflació rondarà entre el 15% i el 20% mensual fins a mitjans d'any, quan Milei, per cert, pretén iniciar el procés de dolarització de l’economia.