La crisi de preus

La llum, els aliments i les rebaixes d'estiu abarateixen el cost de la vida al juliol

Els preus cauen respecte al juny a Catalunya i la taxa anual d'inflació se situa per sota del 3%

3 min
Preu de verdura en un supermercat a Barcelona.

BarcelonaEl cost de la vida va caure el mes passat tant a Catalunya com al conjunt d'Espanya, gràcies sobretot a l'abaratiment de l'electricitat i l'alimentació i a les rebaixes d'estiu, segons dades de l'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura la inflació) publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, a Catalunya el conjunt de preus de béns i serveis que consumeixen les famílies es va reduir un 0,4% en relació amb el mes anterior. Això fa que el cost de la vida se situï un 2,9% per sobre del juliol del 2023. A Espanya, els preus també van caure respecte al juny, en aquest cas un 0,5%, i la taxa interanual de l'IPC va ser del 2,8%, tal com ja havia avançat el mateix INE fa dues setmanes.

Evolució dels preus a Catalunya
Índex de preus de consum (IPC) general i per a quatre partides de consum a Catalunya. Índex en què 100=gener del 2020.

Es tracta de la primera caiguda de l'IPC des del novembre de l'any passat tant a Catalunya com al global de l'Estat, i la segona des del gener del 2023. Amb aquestes dades, la inflació cau per sota de la barrera simbòlica del 3%, on s'havia mantingut (amb l'excepció d'un únic mes) des del setembre passat, i s'acosta de nou al 2%, l'objectiu que es marca a llarg termini el Banc Central Europeu (BCE).

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha celebrat les xifres en un missatge a la xarxa social X: "El descens de la inflació i la bona evolució de l'economia estan contribuint a millorar el poder adquisitiu de les famílies", ha dit.

Per la seva banda, el sindicat Comissions Obreres ha apuntat que la moderació dels preus "situa el marc idoni per reforçar els increments salarials que, tot i que han aconseguit un increment important a través de la negociació col·lectiva, encara presenten marge de millora". El sindicat reclama "aprofundir en el procés de recuperació de poder adquisitiu", cosa que la caiguda de l'IPC permet fer "sense riscos de generar tensions inflacionistes", ha afegit CCOO en un comunicat. En la mateixa línia, la UGT també ha demanat "continuar impulsant el creixement salarial" i "impulsar polítiques que moderin els preus" de béns de primera necessita i limitin "els marges dels beneficis empresarials".

Rebaixes estivals i caiguda de l'electricitat

Les rebaixes d'estiu són un dels motors de la caiguda de preus d'aquest juliol, amb el sector de la moda encapçalant el període de descomptes. Aquest fet s'ha notat en el vestit i el calçat, que es van abaratir un 10% i un 8,4%, respectivament, en comparació amb el juny a Catalunya.

A més, la recaiguda del preu de l'electricitat també ha ajudat a moderar el cost de la vida. La partida de l'IPC d'electricitat, gas i altres combustibles per a la llar va disminuir un 4,3% mensual. També el preu dels carburants es va moderar, però a un ritme molt menor, del 0,1% en relació amb el juny.

La davallada del cost de l'alimentació va ser la tercera causa de la disminució de la inflació, tot i que menys: a Catalunya, el conjunt de l'alimentació es va abaratir el mes passat un 0,1%. Destaca sobretot la partida d'olis, que en un mes va caure un 4,3% a Catalunya, empesa sobretot per la retallada dels preus de l'oli d'oliva després d'un any en què han tocat màxims. De fet, les empreses del sector ja van avisar que les pluges de la primavera a les principals regions productores de la Península i les millors condicions de temperatura permetran recuperar la collita d'oliva aquesta tardor vinent, la qual cosa haurà de retornar els preus a nivells més similars als de fa un parell d'anys.

El peix, la fruita fresca i l'aigua mineral i els sucs van ser altres elements del cistell de la compra que més van caure de preu, mentre que a l'altre extrem el sucre, les patates i el marisc van ser els que més es van encarir.

En la mateixa línia, l'altra cara de la moneda van ser els productes turístics, que com és habitual es van encarir coincidint amb les vacances d'estiu. Concretament, la restauració va apujar preus un 0,3% de mitjana i els serveis turístics i d'hostaleria es van encarir un 1,6%, entre els quals destaca la pujada del 8% mensual dels paquets turístics.

L'IPC subjacent també es modera

L'IPC subjacent (el que no té en compte ni l'energia ni els aliments frescos, més volàtils) també es va moderar el mes passat. A escala estatal, aquest indicador va passar d'un increment del 3% anual registrat al juny al 2,8% del juliol, el mateix nivell que l'IPC general, que té en compte tots els elements del cistell de consum de les llars espanyoles. Amb aquesta xifra, els dos indicadors s'igualen per primera vegada després de tres mesos consecutius en què la inflació subjacent havia sigut inferior a la general, un fet poc habitual.

La caiguda del cost de la vida, que també s'està produint en altres estats de la zona euro, ha de servir perquè el BCE aprovi durant la tardor noves retallades dels tipus d'interès, que en aquest cas serviran per moderar el cost dels crèdits a tipus variable –com ara les hipoteques– per a les empreses i les famílies.

stats