Fiscalitat
Macroeconomia10/02/2023

Liechtenstein i Luxemburg deixen de ser paradisos fiscals per a Espanya 32 anys després

El ministeri d'Hisenda publica l'ordre definitiva amb l'última actualització de la llista negra de territoris

MADRIDL'any 1991 es va publicar per primer cop la llista de països i territoris que Espanya qualificava de paradisos fiscals. Malgrat que estava conformada per 48 països, el degoteig d'entrades i sortides de diferents indrets ha estat una constant fruit de les actualitzacions dels criteris. Trenta-dos anys després, el ministeri d'Hisenda torna a actualitzar els noms deixant una llista negra de 24 països amb dues sortides destacades: Liechtenstein i Luxemburg.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquests dos territoris, de fet, mai han estat a la llista negra europea –actualitzada el passat mes d'octubre– cosa que ha estat criticada en reiterades ocasions per organitzacions com Oxfam Intermón (la Unió Europea no inclou cap país europeu a la seva llista de paradisos fiscals.)

Cargando
No hay anuncios

Tornant a Espanya, després de dies en audiència pública, aquest divendres el ministeri d'Hisenda ha fet pública l'ordre ministerial definitiva amb la nova llista de paradisos fiscals. En total són 24 territoris (nou menys que l'última llista actualitzada), dels quals només dos són d'Europa: Gibraltar i l'Illa de Man (Regne Unit).

Cargando
No hay anuncios

"La llista segueix els criteris de transparència i equitat fiscal establerts per la llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal", destaquen des del ministeri d'Hisenda en un comunicat fet públic aquest divendres al matí. Des de la cartera que dirigeix María Jesús Montero recorden que la llista es basa en el nou concepte de paradís fiscal establert a la llei, que inclou nous criteris per determinar la inclusió o sortida d'alguns territoris, com ara "l'intercanvi efectiu d'informació tributària" o "equitat fiscal".

Quins països cauen?

A banda de Liechtenstein i Luxemburg, el govern espanyol també deixa fora Brunei, Antigua i Barbuda, les Illes Cook, Granada, Maurici, Montserrat, la República de Nauru, Saint Vincent i les Grenadines, Saint Lucia, el Líban, Libèria i Macau. Altres territoris com Panamà i les Bahames –que la Unió Europea sí que considera paradisos fiscals– ja van caure el 2011 i, per ara, continuen fora de la llista negra. En ple escàndol dels anomenats papers de Pandora la no presència de Panamà a la llista va ser assenyalada.

Cargando
No hay anuncios

Noves incorporacions

En canvi, el ministeri d'Hisenda recupera Trinitat i Tobago (en va desaparèixer el 2005), així com les illes Barbados (en va sortir el 2011) i s'hi incorporen Guam, les illes Palau, Samoa i Samoa Americana. Completen la llista els països d'Anguilla, Fiji, les illes Turks i Caicos, les illes Verges dels EUA, Vanuatu, Bahrain, Bermuda, Dominica, Guernsey, les illes Caiman, les Malvines, les illes Marianes, les illes Salomó, les illes Verges Britàniques, Jersey i les Seychelles.

Cargando
No hay anuncios

Des del ministeri afegeixen que la llista publicada aquest divendres "es revisarà a la vista de les actualitzacions internacionals i dels desenvolupaments i avenços" d'Espanya.