Macroeconomia

L'OCDE també posa Espanya al capdavant del creixement econòmic a Europa

Espanya creixerà més que les grans economies europees, segons l'organisme internacional

ARA
i ARA

BarcelonaL'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE, l'organisme que agrupa les economies més avançades del món) ha millorat les perspectives de creixement d'Espanya per al 2024 i el 2025, cosa que la situa entre els països que més creixeran a Europa.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, l'OCDE ha incrementat una dècima, fins a l'1,5%, la taxa de creixement del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) espanyol que pronostica per a aquest any, i ha deixat al 2% la previsió per a l'any vinent. Igual que la resta de grans organismes internacionals, l'OCDE va fer curt en les seves prediccions per a Espanya el 2023 i es va quedar per sota de l'augment del 2,5% que va registrar l'any passat el PIB.

Cargando
No hay anuncios

L'increment de les previsions per a l'Estat contrasta amb les que fa l'OCDE per al conjunt dels països que comparteixen l'euro. En aquest sentit, la institució ha rebaixat fins al 0,6% el creixement previst a l'eurozona per a enguany –tres dècimes menys que el que pronosticava fa un any–, en la mateixa línia que el 0,5% registrat el 2023. Per al 2025, augura un increment de l'1,3%.

Les tres economies de la zona euro més grans que Espanya registraran totes creixements inferiors al de l'Estat, segons l'OCDE. Alemanya es quedarà en un 0,3% el 2024 després de tancar el 2023 amb una reducció del 0,3%, i si es compleixen els pronòstics de l'organisme França i Itàlia tancaran l'any amb increments del PIB del 0,6% i el 0,7%, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

Crisi inflacionària

L'economia del Vell Continent passa per un moment de debilitat a causa de la crisi inflacionària provocada per la invasió russa d'Ucraïna del 2022. A més, la resposta dels bancs centrals –també el Banc Central Europeu– encarint el crèdit amb pujades dels tipus d'interès per frenar l'escalada de preus ha deixat tocada tant la demanda interna, amb menys inversió i consum, com el conjunt de l'economia global. A més, els problemes econòmics de la Xina des de l'esclat de la pandèmia han acabat de tocar algunes economies exportadores, com Alemanya.

Cargando
No hay anuncios

L'economista en cap de l'OCDE, Clare Lombardelli, ha explicat que l'economia espanyola registrarà creixements més robustos perquè ha "patit menys per la crisi de la inflació" perquè té menys dependència del gas rus.