Macroeconomia

Espanya despunta en el context d'un creixement "raquític" a la zona euro

L'OCDE millora un punt la previsió per al 2024, fins al 2,8% del PIB

2 min
Contenidors al Port de Barcelona, la porta principal per a l’exportació.

PARISMentre el creixement de la zona euro està sota mínims, l'economia espanyola agafa volada. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) situa el creixement del producte interior brut (PIB) espanyol per a aquest any en el 2,8%, un punt més del que preveia fa pocs mesos. La xifra, actualitzada aquest dimecres, és molt similar a la que dimarts va presentar el govern estatal en les seves previsions econòmiques (2,7%) i també s'apropa a les xifres que tenen entre mans altres organismes com el Banc d'Espanya (2,9%).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'economia espanyola accelera tot i un context internacional difícil i una zona euro amb una activitat econòmica molt alentida, que aquest any amb prou feines creixerà un 0,7%, només dues dècimes més que el 2023. L'eurozona es veu afectada pel creixement "raquític" previst per a les grans economies del bloc, com Alemanya (0,1%) i Itàlia (0,8%).

Espanya s'erigeix en motor econòmic de la zona euro, gràcies sobretot al bon comportament del turisme. "És un sector molt fort però aquest any ha experimentat un gran creixement i això ha tingut un impacte positiu en la creació d'ocupació i en el creixement econòmic", ha destacat l'economista en cap de l'OCDE, Álvaro S. Pereira. Segons l'organisme, l'augment del consum també contribueix a l'acceleració del PIB espanyol.

Moderació dels preus

Pel que fa a la inflació, l'OCDE creu que aquest any es moderarà a Espanya fins al 3% (el 2023 es va situar en el 3,4% del PIB). Tot i això, segons Pereira, els preus dels aliments continuen per sobre de la recuperació dels salaris.

Segons les previsions de l'organisme amb seu a París, l'economia espanyola creixerà un 2,2% el 2025, una xifra que suposa una millora de dues dècimes respecte a l'últim informe de l'OCDE. Amb tot, l'economista en cap avisa dels "riscos importants" que hi ha per a tots els països a conseqüència de la guerra a Ucraïna i especialment per la situació al Pròxim Orient. "La persistència de tensions geopolítiques i comercials podria tenir cada cop més repercussions negatives en la inversió i l'augment dels preus d'importació", afirma l'informe de previsions.

stats