Macroeconomia

L'INE troba 36.400 milions més al PIB espanyol de l'any 2023

L'ens supervisor revisa a l'alça el creixement econòmic de l'any passat

2 min
Gent comprant peix al Mercat del Ninot.

MADRIDL'Institut Nacional d'Estadística (INE) continua amb les revisions pel que fa al creixement de l'economia espanyola els darrers anys. Aquest dimecres, l'organisme estadístic ha confirmat que el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica d'un territori) va créixer un 2,7% l'any 2023 (inicialment havia estimat un creixement d'un 2,5%); un 6,2% l'any 2022 i un 6,7% l'any 2021. Mentre que la caiguda del 2020 va ser del 10,9%. Això deixa una imatge força diferent: l'economia no només va caure menys l'any de la pandèmia de la covid-19, sinó que la recuperació (els anys 2021, 2022 i 2023) va ser més ràpida.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per tot plegat, l'INE ha confirmat que el PIB nominal espanyol (PIB en els diners del dia a dia, abans d’ajustar la inflació) va ser d'1.498.324 milions d'euros a finals del 2023, un 2,5% més que el nivell estimat en l'última publicació estadística. En diners, es tradueix en un increment de fins a 36.400 milions d'euros més.

"La revisió que ha fet l'INE, que correspon a les revisions periòdiques prèviament establertes per l'Eurostat [l'oficina estadística de la UE], es tradueix en bones notícies econòmiques. La nostra economia ha crescut més aquests últims anys i continuem liderant el creixement econòmic entre els principals països de la zona euro", destaquen al ministeri d'Economia. Aquestes revisions a l'alça de l'organisme estadístic són habituals des de la pandèmia de la covid-19. L'ens ha apuntat en més d'una ocasió que aleshores la recollida de dades es va complicar i que la normalització es va veure tocada per la guerra a Ucraïna.

En tot cas, la revisió extraordinària que està duent a terme l'INE aquest 2024 també s'emmarca en una directriu que han de seguir els estats membres de la UE en què, sota la coordinació d'Eurostat, cada cinc anys poden introduir millores pel que fa a les fonts d'informació i els mètodes d'estimació en les seves sèries històriques.

Més consum i impuls de les exportacions

Més enllà d'això, els elements que expliquen la revisió a l'alça del 2023 són les exportacions, el consum i la inversió. Pel que fa a les exportacions, van suposar una contribució més gran (el volum exportador del 2023 es va situar en el 2,8% i no en el 2,3% com s'havia estimat). Per la seva banda, la variació interanual del consum va ser del 2,7%. El consum final de les llars en particular va créixer el 1,8%, mentre que la despesa pública va ser del 5,2% en comparació amb el 2022. La inversió privada de les empreses també va suposar més aportació al PIB.

stats