Fortunes

L'hereva de BASF dona la seva fortuna a 77 organitzacions benèfiques

L'austríaca Marlene Engelhorn vol cedir gran part de la seva herència i un grup de 50 austríacs ha triat qui la rebrà

ARA
i ARA

Després de sis caps de setmana de deliberacions, un grup de cinquanta ciutadans austríacs va decidir a finals de juny com repartir la riquesa de l'hereva Marlene Engelhorn, una austríaca descendent del fundador de BASF que donarà la major part de la seva herència a obres benèfiques en un intent de desafiar un sistema que li va permetre acumular milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Engelhorn és una de les descendents de Friedrich Engelhorn, l’industrial alemany fundador de la multinacional química BASF, i en una conversa amb l'ARA el 2022 explicava el següent: “Heretaré una suma de dos dígits en milions d’euros, i no la rebutjo. Vull poder-ne redistribuir almenys el 90%, idealment a través dels impostos. Si no, buscaré la meva pròpia manera”.

Cargando
No hay anuncios

Segons explica The New York Times, El Guter Rat für Rückverteilung (“Bon Consell per a la Redistribució” en alemany), un grup de 50 residents a Àustria assessorats per experts, va triar 77 organitzacions que rebrien els diners de la fortuna d'Engelhorn els pròxims anys.

Cargando
No hay anuncios

Engelhorn, de 32 anys, va demanar a principis d'any ajuda a l'entitat per redistribuir la seva fortuna i denunciar la manca d'impost de successions a la seva Àustria natal. Al gener, va enviar invitacions a 10.000 austríacs perquè l'ajudessin a gastar 25 milions d'euros de la seva fortuna, que va heretar en morir la seva àvia. El grup de recerca Foresight va seleccionar 50 residents, de diverses procedències, per formar el consell.

Ara, un cop deliberat, s'ha estipulat que cada organització rebrà una quantitat que oscil·la entre 40.000 euros i 1,6 milions d'euros. Entre els grups que rebran més diners hi ha el laboratori d'idees d'esquerra Momentum; Attac Àustria, organització que s'oposa a la política econòmica neoliberal; l'organització social World Inequality Lab, organitzacions climàtiques i grups de drets humans.

Cargando
No hay anuncios

Segons el lloc web del consell, hi havia algunes normes: els diners no podien entregar-se a grups o individus “inconstitucionals, hostils o inhumans”, ni invertir-se en institucions amb fins de lucre. Els diners tampoc no podien redistribuir-se entre membres del grup o “parts relacionades”.

Ara que la seva fortuna serà regalada majoritàriament, Engelhorn assegurava en una entrevista telefònica al NYT que ja no podrà viure de la seva riquesa lliure d'impostos. Té previst incorporar-se al mercat laboral i pagar impostos: "Sempre seré una persona privilegiada d'origen acomodat", va assenyalar. “Això no es pot canviar ni negar”.