UE

L'eurozona decreix un 0,1% i s'acosta a la recessió tècnica

Espanya continua sent la gran economia que augmenta més (0,3%) i Alemanya decreix un 0,1%

El pes de la indústria A Catalunya, les comarques amb més indústria són Les que registren més atur.
31/10/2023
2 min

Brussel·lesL'economia de la zona euro continua en risc. El producte interior brut dels països (PIB) de la moneda única es va contraure un 0,1% durant el tercer trimestre d'enguany, tres dècimes menys respecte al creixement del 0,2% registrat entre els tres mesos anteriors. D'aquesta manera, segons les estimacions publicades aquest dimarts per l'institut d'estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat, l'eurozona s'acosta a la recessió tècnica, que oficialment es produeix quan s'encadenen dos trimestres de caiguda del PIB.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És la primera vegada des del final de la pandèmia del coronavirus que l'economia de l'eurozona registra una contracció trimestral. Tot i això, Espanya continua sent la gran economia del club europeu amb un creixement econòmic més elevat, del 0,3%, una dècima menys que els anteriors tres mesos i dues dècimes menys que el primer trimestre del 2023.

Per contra, Alemanya, que és el motor industrial d'Europa, és l'única gran economia que registra un decreixement del PIB. Aquest últim trimestre va disminuir en un 0,1% després d'haver crescut un 0,1% els tres mesos anteriors. De fet, l'últim trimestre del 2022 ja va decréixer en un 0,4% i de gener a març va registrar un percentatge del 0%. Pel que fa a l'economia francesa, ha caigut en picat mig punt, fins al 0,1% de creixement. I, respecte a la italiana, s'ha mantingut tal com estava (0%), després d'haver-se reduït un 0,4% el segon trimestre d'aquest 2023.

La inflació continua baixant

La taxa interanual d'augment de preus de l'eurozona s'ha rebaixat aquest octubre en 1,4 punts, fins a arribar als 2,9%. Segons els càlculs de l'Eurostat, és el percentatge més baix des de l'agost del 2021. Pel que fa a la inflació subjacent, que és la que exclou els preus més volàtils com els d'energia o aliments frescos, ha sigut del 4,2%, la mateixa que fa tres mesos i tres dècimes menys que el mes anterior.

D'aquesta manera, tot i que la inflació subjacent es redueix molt a poc a poc, la política del Banc Central Europeu d'apujar de forma abrupta els tipus d'interès i mantenir-los a 4,5% sembla que està tenint el seu efecte. La contrapartida ha estat l'habitual: l'economia de l'eurozona s'està alentint fins al punt d'estar a tocar de la recessió tècnica.

stats