L’estiu dispara el creixement a Espanya amb la inflació sota control
El consum, el turisme i les exportacions impulsen l'activitat econòmica
BarcelonaL'economia espanyola va mantenir el tercer trimestre d'aquest any el fort ritme de creixement que registra des de l'any passat, segons dades avançades del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A més, l'INE també ha avançat les xifres d'aquest octubre de l'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura el cost de la vida de les famílies), que mostra com la inflació s'ha situat per segon mes consecutiu per sota dels màxims que marca el Banc Central Europeu (BCE).
Així doncs, entre els mesos que coincideixen amb el pic de la temporada turística, l'economia a l'Estat va augmentar un 3,4% respecte a un any enrere, la taxa més elevada en un any i mig i superior en dues dècimes a la del segon trimestre. En comparació amb el trimestre anterior, el creixement va ser del 0,8%.
El consum privat, el turisme i les exportacions van ser els motors principals de creixement de l'activitat econòmica, com acostuma a ser habitual durant els mesos d'estiu, quan les famílies augmenten la despesa durant les vacances i es concentra l'arribada de visitants estrangers. En concret, dels 3,4 punts de creixement interanual, l'activitat interna dins de l'Estat hi va contribuir amb 2,7 i la demanda exterior (que inclou el turisme), amb 0,7 punts. "Les dades que hem conegut avui reflecteixen la fortalesa i el creixement equilibrat de l'economia espanyola", ha destacat en un comunicat el Ministeri d'Economia.
Així i tot, el consum de les llars no només va augmentar en relació amb el segon trimestre gràcies a les vacances, sinó que també va créixer a un ritme del 2,8% en relació amb el tercer trimestre de l'any passat. Aquest fet té a veure amb les bones dades d'ocupació: quan cau l'atur i es creen llocs de feina, el consum de les famílies acostuma a augmentar, un fenomen habitual arreu del món, però que a Espanya és especialment acusat.
També les administracions públiques van incrementar la despesa respecte a l'estiu del 2023, en aquest cas set dècimes més, fins al 4,7%. Per contra, la inversió va pujar un 0,8% respecte al mateix període de l'any passat, però va caure un 0,9% respecte al segon trimestre d'enguany.
Respecte a un any enrere, tots els grans sectors van registrar increments de l'activitat. Els serveis, que representen aproximadament tres quartes parts del PIB espanyol, van créixer un 3,6%, mentre que la indústria ho va fer un 4,1% en conjunt, amb un 4,6% d'increment en el cas de la indústria manufacturera. La construcció i el sector primari també van mantenir el ritme positiu de creixement, amb pujades del 2,4% i del 7,5%, respectivament.
Les dades confirmen que Espanya és, en aquests moments, l'economia que més creix a la zona euro, sobretot per la mala situació que travessa Alemanya i la debilitat de França i Itàlia, els tres països amb un PIB més gran que l'espanyol. De fet, el PIB del conjunt dels països que comparteixen l'euro va augmentar de mitjana un 0,9% interanual al tercer trimestre, molt per sota del 3,4% d'Espanya, segons dades publicades aquest dimarts per l'Eurostat, l'agència europea d'estadística.
Inflació controlada
Pel que fa a la inflació, l'IPC ha augmentat aquest mes a Espanya un 1,8% respecte de l'octubre del 2023, una xifra que supera en tres dècimes el creixement anual registrat al setembre, però que se situa per segon mes seguit per sota del 2%, l'objectiu a mitjà termini que marca el BCE. Ara bé, en relació amb el mes anterior, els preus van créixer un notable 0,6% impulsats principalment per l'encariment dels carburants i, en grau més baix, de l'electricitat i el gas natural.
D'aquesta manera, els preus confirmen la seva moderació fins a nivells més propers als d'abans de la pandèmia i de la crisi inflacionària provocada per la invasió russa d'Ucraïna l'hivern del 2022. L'encariment de l'energia va situar la inflació per sobre del 10% a Espanya i altres països de l'eurozona, cosa que va obligar el BCE a respondre amb un seguit de pujades dels tipus d'interès que aquest any, amb la moderació dels preus, ja ha començat a revertir.
L'INE publicarà les dades definitives i ampliades –i també desglossades per comunitats autònomes– de l'IPC d'octubre el pròxim 14 de novembre.