Consum

La pujada de preus dels aliments, la més baixa dels últims dos anys i mig

L'IPC avança un 0,5% a Catalunya al juny respecte al maig

3 min
L’oli d’oliva als supermercats, objecte del desig dels lladres.

BarcelonaDesprés de mesos de preus disparats, la frenada del cost dels aliments torna a moderar la inflació. A escala espanyola, la taxa interanual per a la categoria d'alimentació i begudes no alcohòliques va ser del 4,2%, dues dècimes menys respecte al mes anterior. Es tracta de l'increment més baix des del desembre del 2021, fa dos anys i mig. A Catalunya, la inflació interanual dels aliments va quedar per sota i és del 3,8%, la mateixa que al maig.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha assenyalat aquest divendres que aquest comportament s'explica, principalment, pel descens dels preus dels olis i greixos en comparació amb la pujada del juny de l'any passat. Precisament, d'ençà de l'1 de juliol el govern espanyol va posar en marxa una rebaixa de l'IVA de l'oli d'oliva al 0%, que va passar a considerar-se un aliment bàsic, per fer front a l'encariment d'aquest producte.

De fet, si ens fixem en Catalunya, el preu dels olis i greixos va caure dos punts percentuals al juny respecte al maig, encara que en l'últim any ja acumula una pujada del 41,8%. Altres productes que es van abaratir en l'últim mes van ser els llegums i les verdures fresques (-3,6%) o el peix fresc i congelat (-1,7%). A l'altra cara de la moneda, al juny es van encarir la fruita fresca (+3,8%) o la fruita en conserva i els fruits secs (+1,6%). El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, s'ha congratulat per la moderació de l'IPC dels aliments al juny, i ha apuntat que respon a la baixada de l'oli d'oliva. "Estem veient que s'està consolidant la línia de moderació i de baixada que ja havíem vist en els últims mesos. Des de pràcticament desembre del 2021 estem en una línia contínua de baixada", ha assegurat. Planas ha augurat que aquest any no només hi haurà bones collites, sinó també una producció important que contribuirà a la frenada de l'augment de preus.

Evolució de l'IPC

L'índex de preus al consum (IPC, l'indicador que mesura el cost de la vida per a les famílies) va augmentar al juny un 0,5% respecte al maig a Catalunya, mentre que al conjunt d'Espanya el repunt va ser del 0,4%, segons les dades confirmades aquest divendres per l'INE. Això representa un increment una mica superior al registrat en tots dos casos al maig, quan va ser del 0,3%. Segons ha explicat l'organisme estadístic, aquesta variació s'explica per la repercussió de la pujada de preus dels paquets turístics (+2,3%), de l'habitatge (+0,8%), per l'encariment de l'electricitat i dels serveis d'allotjament i la restauració (+0,7%). Així i tot, també es va notar l'abaratiment dels carburants respecte al mateix mes del 2023.

En relació amb el mateix mes del 2023, la pujada de la taxa interanual de l'IPC va ser del 3,6% en l'àmbit català i del 3,4% en l'espanyol, la qual cosa confirma la xifra que ja va avançar l'INE el 28 de juny. Al maig, l'augment interanual va ser del 3,6% en tots dos casos, fet que confirma que els preus continuen estables i amb una tendència a moderar-se. Totes les comunitats autònomes van registrar taxes interanuals positives, que van ser més elevades en casos com el de Catalunya, però també Galícia (3,7%) i les Balears (3,6%). A l'extrem contrari es van situar les Canàries, Cantàbria i Melilla, amb un 3,1%.

Davant la publicació de les dades de l'IPC, els sindicats han tornat a insistir en la necessitat d'incrementar els salaris al mateix ritme que pugen els preus. CCOO ha demanat augmentar i protegir les remuneracions i el poder adquisitiu de les persones treballadores davant d'un cost de vida "que no acaba de moderar-se", mentre que la UGT ha advertit que els salaris han crescut 12,2 punts percentuals menys que els preus entre el 2008 i el 2012. "El cost de la vida continua pujant per a les famílies treballadores, i per això és imprescindible augmentar i protegir els salaris i el seu poder adquisitiu davant la pujada dels preus", ha afirmat el secretari d'Estudis i Formació Sindical de CCOO, Carlos Gutiérrez.

Sobre la rebaixa de l'IVA a productes com l'oli d'oliva, des de la UGT han indicat que és "essencial" que la baixada impositiva es traslladi íntegrament als preus perquè les grans distribuïdores no poden engrandir els seus marges sobre benefici, com ja ha passat "mesos enrere".

stats