Xina

L'economia xinesa es desaccelera el segon trimestre

La cúpula del Partit Comunista celebra la seva reunió de política econòmica

ARA
3 min
Pekín. Xina/ AFP PHOTO/Mark RALSTON

BarcelonaL'economia de la Xina va créixer un 4,7% interanual durant el segon trimestre, segons les dades oficials publicades aquest dilluns, per sota de les previsions i marcant un ritme d'expansió més lent en comparació amb els tres mesos anteriors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons els economistes consultats per Reuters, s'esperava que el PIB xinès, que va créixer un 5,3% el primer trimestre de l'any anterior, s'acceleraria un 5,1%. Però la realitat ha sigut una altra: la segona economia més gran del món s'ha enfrontat a la feble demanda dels consumidors i a una desacceleració immobiliària prolongada, fet que ha provocat un increment de la intervenció pública en els últims mesos per reforçar la confiança. Pequín s'ha fixat un objectiu de creixement econòmic d'un 5% per a tot l'any, després d'un creixement del 5,2% el 2023.

La publicació de les dades arriba quan el comitè central del Partit Comunista Xinès ha iniciat el ple del Comitè Central, una reunió de quatre dies en què s'espera que la direcció del país estableixi les grans orientacions de la política econòmica. No hi ha informació concreta sobre què es decidirà i la trobada es fa a porta tancada, però l'agència estatal Xinhua i el diari Global Times han indicat que servirà per identificar les prioritats per aprofundir en "una reforma integral", traçar un pla per al desenvolupament econòmic a llarg termini del país i obrir "un nou capítol en la marxa cap a la modernització xinesa". El mateix diari indica que els líders xinesos es veuen obligats a fer "una nova avaluació" de la situació en un context complex d'"aigües agitades" pel "bloqueig occidental contra el creixement xinès, els enfrontaments instigats pels Estats Units i les creixents tensions geopolítiques".

Normalment, aquest ple se sol celebrar un any després del congrés quinquennal del Partit Comunista, en què es nomena el president del país i els principals càrrecs del politburó xinès. Aquest cop s'ha endarrerit gairebé un any, ja que l'últim –en què Xi Jinping va assegurar-se un tercer mandat inèdit– va tenir lloc l'octubre del 2022. En anteriors plenaris s'han pres decisions determinants per al país. Per exemple, el 1978, sota la presidència de Deng Xiaoping, la Xina va obrir-se als mercats globals, cosa que va suposar una explosió de la seva economia.

Mercat immobiliari

Segons alguns analistes, en la reunió es podrien anunciar polítiques importants per estimular l'economia, especialment al sector immobiliari, que arrossega molts mesos de crisi. Els preus de l'habitatge nou a la Xina van caure al juny per tretzè mes consecutiu, segons dades oficials publicades aquest dilluns. Aquest sector té un pes del voltant del 30% al PIB xinès i, per tant, explica bona part de l'alentiment de l'economia del país.

Els preus de les cases noves van caure el segon trimestre un 4,5% respecte de l'any passat, el ritme més ràpid en nou anys, segons càlculs de Reuters, mentre que els inicis de noves construccions i la inversió immobiliària van baixar un 23,7% i un 10,1% respectivament durant el primer semestre de l'any.

El maig passat les autoritats xineses ja van anunciar un paquet de mesures per intentar estimular el sector, que inclou crèdits estatals i la reducció de les quotes d'entrada. El govern també va instar les administracions locals a comprar a les promotores terrenys no urbanitzats o immobles no venuts. A més, diverses ciutats, com Shanghai i Shenzhen, han anunciat mesures per facilitar la compra d'habitatges, com ara l'eliminació de les restriccions en la compra d'immobles, que s'havia establert fa una dècada per controlar-ne la demanda.

Més exportacions i menys demanda

A l'altra cara de la moneda, l'economia xinesa s'ha beneficiat sobretot de les exportacions, que van augmentar un 8,6% al juny en comparació amb l'any anterior, segons les xifres publicades divendres, tot i que les importacions van caure un 2,3% per una demanda més feble. Els preus al consumidor van augmentar només un 0,2% interanual al juny.

Pequín ha impulsat la millora del seu sector de fabricació com a part d'un canvi a llarg termini per posar èmfasi en el "desenvolupament d'alta qualitat" en àrees com els vehicles elèctrics i la intel·ligència artificial, en un context en què els Estats Units i altres països occidentals estan endurint les prohibicions d'exportació de productes essencials.

També està baixant la inversió estrangera a la Xina: l'any passat va situar-se en uns 33.000 milions de dòlars, la xifra més baixa en 30 anys. Per això, alguns analistes consideren que caldria potenciar l'obertura financera per atraure més inversió de l'exterior.

stats