Macroeconomia

L'economia xinesa creix un 5%, el ritme més baix de les últimes tres dècades

La flexibilització fiscal i el desplegament d’una campanya d’incentius al consum han ajudat a reactivar el PIB

Imatge de Pequín.
2 min
1
Regala aquest article

PequínEl govern xinès compleix rigorosament l'objectiu anual de creixement econòmic i confirma de manera oficial que el PIB ha augmentat en un 5% el 2024. Tot i que la segona economia del món aconsegueix assolir la seva meta, no es pot oblidar que és la taxa més baixa de les últimes tres dècades i que està per sota del 5,2% registrat el 2023. Les intenses mesures d'estímul de Pequín han donat els seus fruits l'últim trimestre i han registrat un repunt del PIB de fins al 5,4% respecte al mateix període de l'any anterior. Aquesta xifra ha compensat l'alentiment dels tres trimestres anteriors. Segons les xifres de l'Oficina Nacional d'Estadística, el 2024 l'economia xinesa va assolir els 17,8 bilions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La flexibilització fiscal i el desplegament d’una campanya d’incentius al consum, subvencionant part de les compres —per exemple, d’electrodomèstics—, han activat l’economia. El bon comportament de les exportacions, que han crescut al 7,1% interanual, també han ajudat a consolidar el creixement. Però la dada s'ha d'interpretar amb prudència, ja que l'amenaça del president electe dels Estats Units, Donald Trump, d'apujar els aranzels ha provocat que molts exportadors avancin els lliuraments per esquivar-los.

Malgrat l'optimisme que expressen les autoritats xineses i l'esperança que les mesures d'estímul es continuïn notant el 2025, el govern també ha advertit dels efectes adversos de la difícil conjuntura internacional. El gegant asiàtic haurà de fer front a les amenaces de Trump i a una escala de la guerra comercial. Però sobretot ha de resoldre problemes estructurals de la seva economia, com sanejar el sistema bancari, estimular el consum intern i recompondre el sector immobiliari.

La debilitat del consum és palpable als carrers de la capital, on es veuen botigues tancades i centres comercials funcionant a mig gas. Els consumidors es mostren cautelosos i abunda la sensació de pessimisme. Les botigues i sobretot les plataformes de vendes online són plenes de missatges d'ofertes. La manca de confiança en l'economia en una societat que no té una xarxa pública d'assistència social desenvolupada condueix la gent a estalviar per por dels imprevistos.

Control al sector immobiliari

Pequín també necessita estabilitzar el sector immobiliari, que abans aportava al voltant d'un 25% al PIB. Tot i que s'ha aconseguit frenar la caiguda de preus de l'habitatge, aquest continua depreciant-se. El govern xinès ha eliminat restriccions a la compra de segones i terceres residències alhora que ha demanat als bancs que facilitin les hipoteques. També ha aprovat línies de crèdit a través de les entitats bancàries per finançar immobiliàries que tenen projectes venuts sobre plànol. Aquest és un problema que pot generar molt de descontentament social i preocupa l'executiu. L’habitatge ha estat fins fa uns anys un dels principals canals d’inversió per als xinesos.

Però el sector està lluny d'estabilitzar-se: un exemple és el cas de Vanke, la segona promotora més gran de la Xina. Les seves accions han caigut un 7,8% davant de la possible “desaparició” del seu conseller delegat, un eufemisme per dir que està detingut sota investigació. La immobiliària ha de fer front el 2025 a un venciment de deute que possiblement no podrà pagar i el govern estaria estudiant una reestructuració. Ja va passar amb Evergrande i Country Garden, les principals promotores del país.

stats