L’economia catalana es recupera del tot de la pandèmia
La majoria de països europeus ja van superar el 2021 els nivells d'activitat d'abans del covid
BarcelonaL'economia catalana va recuperar el tercer trimestre del 2022 el nivell d'activitat econòmica previ a l'esclat de la pandèmia, segons noves dades de l'Idescat, l'agència estadística de la Generalitat. Catalunya deixa enrere així el fort impacte del covid sobre l'economia, però ha trigat molt més que la majoria de països europeus, que van assolir els nivells prepandèmia durant el 2021.
L'Idescat ha publicat aquest divendres les dades de producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) de Catalunya per al quart trimestre del 2022 i el conjunt de l'any passat. A més, ha revisat les xifres dels altres tres trimestres del 2022, de manera que l'indicador mostra que l'activitat econòmica va gairebé igualar els nivells prepandèmia entre el març i el maig passats, mentre que ja la va superar a l'estiu.
Concretament, el tercer trimestre de l'any passat el PIB català era un 0,1% superior al del quart trimestre del 2019, l'últim abans de l'arribada del coronavirus a Europa, mentre que va tancar l'any un 0,4% per damunt. No obstant això, cal tenir en compte que encara no s'ha recuperat del tot si es compara amb el pic d'abans de la pandèmia, registrat la primavera del 2019.
Segons les dades, Catalunya va arribar a la pandèmia en plena recessió tècnica, ja que els dos últims trimestres del 2019 havia encadenat reduccions del PIB. Per tant, en tancar el 2022, l'activitat econòmica encara es trobava un 1,6% per sota dels nivells del màxim del segon trimestre del 2019.
Pel que fa a l'economia espanyola, segons les últimes dades del quart trimestre publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), encara es trobava un 0,9% per sota dels nivells d'activitat d'abans de la pandèmia.
Catalunya i Espanya han trigat molt més que la majoria d'economies europees a recuperar-se del sotrac que va suposar el coronavirus. Grècia va ser la que més ràpid va deixar enrere la crisi i el segon trimestre del 2021 ja havia assolit els nivells prepandèmia, mentre que França, Alemanya i el conjunt de la zona euro ho van fer al llarg de la primera meitat de l'any passat.
Creixement elevat el 2022
El conjunt del 2022 va ser un bon any pel que fa a les dades de creixement. De mitjana, l'economia catalana es va expandir un 5,5% en comparació amb la mitjana de l'any anterior, tot i l'alentiment generalitzat de l'activitat, especialment durant la segona meitat de l'any. L'Idescat destaca "l’augment generalitzat dels preus aguditzat per l’evolució dels mercats energètics", que ha derivat en forts augments de la inflació, i "el progressiu augment de les taxes d’interès dels bancs", que han encarit el crèdit per a famílies i empreses. A més, a escala internacional, la Xina s'ha vist afectada negativament pels confinaments i la política de covid zero, cosa que ha afectat les cadenes de producció globals.
Això explica la caiguda del 2,5% de l'activitat de la indústria durant l'any passat, un fet que contrasta amb la construcció, que va créixer un 4,7%, i sobretot amb el sector serveis, que va augmentar un 8% de mitjana el 2022. Aquest últim és el sector que més ha guanyat amb l'aixecament definitiu de les restriccions contra la pandèmia i el retorn massiu del turisme estranger. Per contra, l'agricultura és el sector que més ha patit, amb una contracció del 13,7%.