Macroeconomia

L'economia catalana creixerà sis dècimes més del previst aquest any

La consellera d'Economia, Alícia Romero, adverteix que la riquesa que es genera "no es reparteix bé"

BarcelonaL'economia catalana tancarà el 2024 amb una activitat superior a la pronosticada fa uns mesos. El departament d'Economia de la Generalitat ha publicat aquest dijous una actualització que eleva fins al 2,7% el creixement estimat del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia). Aquesta millora, de sis dècimes, fa que l'economia catalana augmenti diferències respecte a la mitjana de creixement de la zona euro, prevista en un 0,7%.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'augment de l'activitat estarà impulsat per l'aportació positiva tant de la demanda interna, que aportarà 2 punts al creixement, com de l'externa, amb 0,6 punts. El primer indicador –que recull la despesa que fan els diferents agents econòmics de Catalunya– mostra una acceleració del consum de les llars, que augmenta un 2,5% (l'any passat va augmentar un 1,9%) gràcies a l'expansió del mercat de treball i l'evolució favorable dels salaris i la inflació. La demanda interna també inclou la despesa en consum de les administracions públiques, que mantindrà el creixement de l'any passat, situat en el 2,3%.

Cargando
No hay anuncios

Mala distribució de la riquesa

La consellera d'Economia i Finances de la Generalitat, Alícia Romero, que ha avançat les dades en un acte a Barcelona, ha afirmat que l'economia catalana "està vivia i és rica", però també ha advertit que el PIB per càpita català, tal com va detallar l'economista Jordi Galí en un article a l'ARA fa uns dies, només ha crescut un 0,46% anual en els últims vint anys, i això vol dir, segons la consellera, que la “riquesa que es genera no es reparteix bé”.

Cargando
No hay anuncios

La demanda externa es modera

Dels 0,6 punts que aportarà la demanda externa al creixement, 0,2 punts vindran del saldo amb l'estranger i 0,4 de la resta d'Espanya. Una distribució que contrasta amb la del 2023, quan aquestes aportacions van ser de 2 punts i de -0,6 punts, respectivament. Això s'explica perquè, en el saldo amb l'estranger, les exportacions totals de béns i serveis han reduït el seu creixement –del 7,1% el 2023 a l'1,6% aquest any–. Alhora, les importacions han passat de créixer un 5,1% a un 1,4%; un comportament contrari al de la inversió: passarà del 0,7% negatiu el 2023 al 2,3% aquest any.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta moderació s'estendrà al mercat de treball. Com que la previsió és que la població activa creixi més que l'ocupació, la taxa d'atur repuntarà dues dècimes, fins al 9,5%. El creixement de l’ocupació equivalent a temps complet previst és de l’1,8% el 2024, amb una creació de 64.200 llocs de treball. L'any passat va ser del 3,9%, amb 135.300 llocs de treball.

Lleugera millora per al 2025

De cara a l'any vinent, el Govern també ha actualitzat a l'alça les dades de creixement de l'economia, però ho ha fet amb el repunt d'una sola dècima, fins al 2,2%. El consum de les llars modera el ritme de creixement fins al 2,0% "en bona part per la pujada més suau de l’ocupació", mentre que la inversió s’accelera fins al 3,6%, ha explicat l'executiu català en una nota de premsa. La millora continuada de les condicions de finançament i l’impuls dels fons Next Generation de la Unió Europea seran els principals elements de suport en aquest àmbit. 

Cargando
No hay anuncios

Paral·lelament, el consum de les administracions públiques presentaria un menor creixement (1,5%) i la contribució de la demanda externa està previst que segueixi la línia descendent del 2024 (fins al 0,3%) per la menor aportació al creixement del saldo amb la resta d'Espanya, que passaria del 0,4% d'aquest any al 0,1% del 2025. En canvi, està previst un avanç de les exportacions totals del 2,6% i de les importacions del 2,8%. Pel que fa a l'ocupació, s'hauria d'estabilitzar al voltant del 9,5%, amb la creació de 54.500 llocs de treball.