Macroeconomia

Govern i patronal veuen un refredament en l'economia catalana

L'economia catalana creix un 4,8% en termes interanuals i un 1,6% respecte al trimestre anterior

C.S.
i C.S.

BarcelonaL'economia catalana comença a donar indicis de davallada. Foment del Treball ha alertat aquest dimecres durant la presentació del seu informe de conjuntura econòmica d'un possible refredament de l'economia i d'una significativa moderació del creixement a partir de la tardor, i ha demanat tant al govern d'Espanya com de la Generalitat que evitin apujar els impostos.  

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"En un moment en què el sector públic mostra uns nivells de recaptació tan elevats, no té sentit apujar impostos", ha explicat el secretari general adjunt i director d'Economia de Foment, Salvador Guillermo, que ha assegurat que la política fiscal ha de ser "prudent però no restrictiva". 

Cargando
No hay anuncios

Alhora, les dades de creixement del segon trimestre del 2022 publicades aquest dimecres per l'Idescat mostren un principi de desinflor. Segons Idescat, el PIB de Catalunya va créixer un 4,8% interanual en el segon trimestre de l'any, cosa que suposa un punt i mig per sota del conjunt de l'economia espanyola, que va repuntar un 6,3% en aquest període.

L'Idescat justifica que Catalunya tingui un creixement inferior al conjunt d'Espanya en el fet que el PIB català s'havia disparat un 18,7% en el segon trimestre del 2021. Afegeix que l'economia catalana va créixer entre l'abril i el juny un 1,6% en comparació amb el primer trimestre del 2022, cinc dècimes més que la mitjana espanyola (1,1%).

Cargando
No hay anuncios

"Mesos complicats"

Aquest mateix dimecres el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha assegurat que malgrat la dada del segon trimestre de l'any, venen "mesos complicats per a l'economia catalana". La inflació i la pujada de tipus fan pensar que el 2022 es podria tancar amb un increment del PIB entorn del "3,8% o 4%" i que el 2023 estarà marcat per una "gran incertesa", ha indicat el conseller. Les previsions macroeconòmiques de la Generalitat, publicades a l'abril, preveien un augment del PIB del 4,9% el 2022 i el 2,9% el 2023..

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que la demanda interna va repuntar un 3,2% interanual, amb el consum de les llars desaccelerant-se, però encara en positiu (2,8%), l'Idescat apunta que sectors com la indústria i l'agricultura van agreujar la seva tendència negativa, en cedir un 2,4% i un 5,7% en termes interanuals. El sector serveis va continuar a l'alça (7%) i també la construcció (1,6%), encara que en els dos casos van créixer menys que en el primer trimestre.

Pel que fa al sector exterior, les exportacions totals a l'estranger van repuntar un 17,8%, i les de béns i serveis un 2,1%, impulsades per la indústria química i alimentària, que ha compensat la feblesa de les exportacions d'automòbils. El consum turístic dels estrangers al territori va augmentar un 245,7% pel que fa al mateix període de l'any anterior a causa de la normalització del turisme després de la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

Pacte de rendes

Per fer front a aquest refredament, Salvador Guillermo ha reivindicat la necessitat d'un pacte de rendes "global" que tingui una visió a llarg termini i "poder modular així la càrrega d'aquest augment de preus i l'elevada inflació". 

Cargando
No hay anuncios

"Les projeccions ens indiquen que continuarem tenint preus elevats, però si aconseguim evitar els efectes de segona ronda, tot apunta al fet que en els pròxims mesos la tensió s'afeblirà", ha confirmat Guillermo.