Creixement econòmic

L'economia catalana accelera el segon trimestre

El sector serveis impulsa el PIB català un 1,5% entre l'abril i el juny tot i la guerra d'Ucraïna

BarcelonaL'economia catalana va accelerar el ritme de creixement durant el segon trimestre de l'any, segons dades avançades aquest dilluns per l'Idescat, l'agència estadística de la Generalitat. L'impacte de la guerra d'Ucraïna i l'elevada inflació registrada des de l'esclat del conflicte no van impedir un creixement de l'activitat econòmica durant la primavera, gràcies a l'impuls del sector serveis.

L’economia catalana amb la pandèmia
Evolució del PIB català. Índex 100 = quart trimestre del 2019
Cargando
No hay anuncios
Variació en percentatge del PIB català en comparació amb un any enrere. Dades trimestrals

Així, el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) de Catalunya va augmentar un 1,5% entre l'abril i el juny, la qual cosa suposa una taxa de creixement 1,2 punts percentuals més alta que la registrada el primer trimestre de l'any. En comparació amb un any enrere, l'economia catalana va créixer un 4,8%. La dada queda per sota del 6,7% dels primers tres mesos d'aquest any, però aquesta caiguda s'explica pels confinaments viscuts el primer trimestre del 2021, amb el consegüent efecte base en el primer trimestre d'aquest any.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que utilitzen metodologies diferents per calcular el creixement, les dades de l'Idescat van en la línia de les publicades la setmana passada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que va calcular un creixement de l'economia espanyola de l'1,1% el segon trimestre respecte al trimestre anterior.

El sector serveis, que representa més de dos terços de l'activitat econòmica del país, va ser el motor de creixement del segon trimestre, quan ja s'havien aixecat pràcticament la totalitat de les restriccions contra el covid. A més, va suposar el retorn normalitzat del turisme estranger a partir de la Setmana Santa, que aquest any ha sigut a l'abril. L'activitat del sector va augmentar un 7% en comparació amb el mateix període del 2021, una xifra inferior al 8,5% del quart trimestre de l'any passat –que inclou la campanya de Nadal– i al 9,3% dels primers tres mesos del 2022, quan es va aprovar el final de les mesures anticovid a la restauració i el comerç.

Cargando
No hay anuncios

"Al turisme i al comerç minorista hi va haver una estirada", explica Josep Reyner, president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes, un efecte que "segurament també es notarà el tercer trimestre", ja que agrupa els mesos d'estiu, de temporada alta turística. En aquest sentit, Reyner considera positiu que la indústria turística "s'ha despertat de tota la letargia que portava" des que va esclatar la pandèmia.

La indústria pateix

Per contra, la indústria i l'agricultura van registrar creixements negatius amb relació a un any enrere, del -1,5% i del -1,6%, respectivament. Els augments de preus de l'energia i de primeres matèries provocats per la invasió russa d'Ucraïna han impactat els dos sectors, en els quals les empreses veuen com se'ls multipliquen els costos.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de la indústria, particularment, durant els primers tres mesos de l'any les disrupcions de les cadenes productives i logístiques es van mantenir a escala mundial per culpa de la política de covid zero aplicada per les autoritats de la Xina, que va deixar sense activitat algunes indústries i alguns ports claus –com el de Xangai– per al comerç internacional. Aquest fet va causar un increment afegit de costos i escassetat –o retards en les entregues– de components i béns intermedis en molts subsectors industrials, com ara l'automoció.

Per acabar, tot i estar afectat pels mateixos problemes que la indústria, la construcció va poder mantenir un creixement lleugerament positiu, amb un 0,5% interanual, però per sota del 3,2% del primer trimestre.

Cargando
No hay anuncios

Cautela de cara al futur

Reyner qualifica de "molt positiva" la taxa de creixement de l'1,5%, però prefereix mostrar cautela de cara a la segona meitat de l'any. L'economista recorda que el segon trimestre sempre és un període de reactivació després del primer, que acostuma a ser "relativament apagat".

Cargando
No hay anuncios

A més, apunta que les dades interanuals publicades aquest dilluns mostren "un cert alentiment" de l'activitat, fet que el govern espanyol ja va apuntar la setmana passada al parlar de la contractació durant la segona quinzena de juliol.

Cargando
No hay anuncios

A part de la situació interna, el context internacional no és òptim. Reyner recorda que "les economies europees no turístiques no estan tenint aquestes alegries", en particular Alemanya, el motor de la Unió Europea. L'economia germànica es troba "amb encefalograma pla", afegeix, per culpa de l'impacte de la guerra i l'encariment de l'energia i les primeres matèries, un fet que, fora del Vell Continent, també afecta els Estats Units, on el PIB ha encadenat dos trimestres de disminucions.

Tanmateix, Reyner creu que la situació d'aquests països "no és extrapolable" a Catalunya ni a Espanya i creu que tampoc cal "fer dramatisme" sobre la situació actual.

Cargando
No hay anuncios

L'Airef dona xifres similars

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) també ha publicat les seves xifres de creixement econòmic per al segon trimestre, que van en la mateixa línia que l'Idescat. L'organisme calcula que el PIB català va créixer un 1,3% el segon trimestre, dues dècimes menys que la dada de l'ens estadístic català, i un 6,7% interanual, molt per sobre del 4,8% publicat per l'Idescat.