La crisi de preus

L'economia alemanya té un respir, però continua estancada

El país surt pels pèls de la recessió, però la confiança empresarial empitjora per quart mes consecutiu

ARA
3 min
Una planta elèctrica a la localitat alemanya de Geretsried.

BarcelonaL'economia alemanya –la més gran de la Unió Europea– ha tingut un respir i ha sortit de la recessió tècnica en la qual estava immersa des de finals de l'any passat. No obstant això, l'activitat econòmica continua estancada i la confiança empresarial ha empitjorat aquest agost per quart mes consecutiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) alemany es va mantenir pla durant el segon trimestre d'aquest any, és a dir, va créixer un 0%, segons dades de l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis). Malgrat el creixement nul, la xifra representa una millora en comparació amb el trimestre anterior, quan el PIB del país es va contraure un 0,1%, i amb el quart trimestre del 2022, quan va caure un 0,4%, encadenant així dos trimestres de davallades i entrant en recessió. "Després de lleugers descensos en els dos trimestres anteriors, l'economia alemanya es va estabilitzar a la primavera", ha declarat aquest divendres Ruth Brand, presidenta de Destatis.

Malgrat l'estabilització del creixement mencionada, la confiança de l'empresariat alemany ha tornat a caure aquest mes d'agost per quart mes seguit, segons un índex publicat per l'Institut d'Investigació Econòmica de Munic (Ifo), que ha disminuït de 87,4 punts al juliol a 85,7 punts aquest mes. "El sentiment entre els directius alemanys s'ha ennegrit encara més", ha dit el president de l'Ifo, Clemens Fuest, que alhora ha recordat que "l'economia alemanya encara no està fora de perill". Segons la institució, la situació actual de la confiança dels directius és la pitjor des del 2020, en plena pandèmia.

El sector manufacturer és el que més pessimisme mostra en l'empresariat, a causa de la caiguda de noves comandes. De fet, la indústria és la columna vertebral de l'economia germànica i actualment és un dels sectors més afectats per la mala conjuntura econòmica al país i pel refredament de l'activitat econòmica a escala global, encara que els serveis i la construcció també han registrat caigudes de confiança.

Ara bé, la poca confiança en el sector industrial contrasta amb la pujada de la inversió, especialment en maquinària i equipament, que va créixer un 0,6% intertrimestral. El consum de les llars es van estancar també en el 0% després de dos trimestres en negatiu, mentre que el sector públic va incrementar la despesa un 0,1%.

Alemanya és un dels països que més ha patit els efectes de la invasió russa d'Ucraïna, ja que tenia una forta dependència de l'energia provinent de Rússia, sobretot del gas natural. Aquest fet va fer que els preus a Alemanya es disparessin encara més que la mitjana europea i que la indústria del país patís per possibles talls de subministrament durant l'hivern del 2022, tot i que l'increment de les reserves de gas i la diversificació a altres fonts van permetre evitar el col·lapse energètic.

El Bundesbank s'afegeix al pessimisme

El banc central alemany, el Bundesbank –que forma part de l'Eurosistema del Banc Central Europeu–, es va afegir a les advertències sobre la mala situació de l'economia del país. Segons el butlletí mensual de l'organisme, l'economia germànica passa per una "fase de debilitat", cosa que fa possible que durant els mesos vinents l'activitat econòmica continuï paralitzada. "S'espera que la producció econòmica s'estanqui més o menys al tercer trimestre", indica el Bundesbank, tot i que també assenyala la bona situació del mercat laboral, el fort creixement dels salaris i la moderació de la inflació com a elements que han d'ajudar a recuperar el consum de les famílies i que, per tant, tindran un impacte positiu sobre el creixement.

Tanmateix, el fet que la producció industrial es mantingui feble i que la demanda estrangera mantingui una tendència a la baixa –les exportacions van caure un 1,1% en el segon trimestre respecte als tres mesos anteriors– són els elements que més preocupen el Bundesbank. Els dos casos són causats en bona part per l'alentiment de la Xina, un dels principals socis econòmics d'Alemanya.

stats