Macroeconomia

L'economia alemanya creix un 0,1% el segon trimestre i supera el nivell prepandèmia

La dada impulsa l'euro, que torna a superar la paritat amb el dòlar

Un treballador en una fàbrica de semiconductors a la ciutat alemanya de Dresden.
ARA
25/08/2022
3 min

BarcelonaMalgrat que la dada avançada apuntava a un estancament de l'economia alemanya, el cert és que el motor europeu va seguir amb el seu creixement del PIB el segon trimestre, tot i la crisi energètica provocada per la guerra d'Ucraïna, fins al punt que va millorar un 0,1% respecte al trimestre anterior. Així doncs, el PIB germànic ja supera els nivells prepandèmia, segons les xifres difoses aquest dijous per l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El creixement de l'economia alemanya, però, sí que va alentir el seu ritme. El primer trimestre havia crescut un 0,8% i el segon trimestre l'augment va ser del 0,1%. Aquest creixement va ser suficient per superar els nivells del darrer trimestre del 2019, l'anterior a l'esclat de la pandèmia del covid-19. "Malgrat les difícils condicions de l'economia mundial, l'economia alemanya es va mantenir ferma durant els dos primers trimestres del 2022", ha afirmat Georg Thiel, president de l'Oficina Federal d'Estadística.

En comparació amb el segon trimestre del 2021, és a dir, segons la variació interanual, l'economia més gran del Vell Continent va experimentar entre l'abril i el juny una expansió de l'1,8%, ha indicat Destatis. 

El repunt del PIB alemany en el segon trimestre de l'any reflecteix un impuls de la despesa de les llars i del govern, ja que, malgrat els grans augments de preus i la crisi energètica, els consumidors van aprofitar el final de les restriccions pel covid per viatjar i sortir més. La despesa en consum final de les llars va augmentar un 0,8% respecte al primer trimestre, mentre que les administracions públiques van incrementar la despesa final un 2,3%. Així mateix, la inversió en maquinària i equip va augmentar un 1,1% respecte al trimestre anterior. En canvi, la formació bruta de capital fix en construcció va disminuir un 3,4%.

El sector exterior –Alemanya és el primer exportador europeu– va mantenir el pols. Tot i les interrupcions en les cadenes de subministrament, les exportacions de béns i serveis van augmentar un 0,3% respecte al primer trimestre, després de l'ajust de preus. No obstant això, hi va haver un augment intertrimestral més gran en les importacions, amb un increment de l'1,6%.

Millora de l'ocupació

D'altra banda, Destatis ha destacat que el segon trimestre del 2022 hi havia uns 45,5 milions de persones ocupades a Alemanya, fet que representa un augment de 664.000 treballadors respecte a l'any anterior i supera el nivell previ a la pandèmia. La mitjana d'hores treballades per persona ocupada va ser un 0,5% inferior a la del segon trimestre del 2021, fet que s'explica principalment per les majors taxes d'absentisme per malaltia i vacances. Com a resultat, el volum de treball de l'economia en general, que és el nombre total d'hores treballades per totes les persones ocupades, només va augmentar un 1%.

Pel que fa a la productivitat laboral global (el PIB ajustat per preus per hora treballada per les persones ocupades), va augmentar un 0,7% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, segons els càlculs provisionals. La productivitat laboral per persona ocupada va ser un 0,3% superior a la del segon trimestre del 2021.

Revalorització de l'euro

Les dades sobre l'economia alemanya s'han traslladat immediatament al mercat de divises. Després de dies de descens en el valor de l'euro respecte del dòlar, la cotització de la moneda comuna en comparació amb el bitllet verd s'ha tornat a situar aquest dijous lleugerament per sobre de la paritat. D'aquesta manera, el canvi de l'euro davant del dòlar ha arribat a assolir els 1,0018 dòlars des dels 0,9965 del tancament d'ahir, després d'haver caigut dimecres a mínims des del febrer del 2002.

stats