Macroeconomia

L'autoritat fiscal avisa que la despesa prevista pel govern central és excessiva

L'organisme veu optimista l'evolució del creixement econòmic que preveu el govern espanyol

La presidenta de l’Airef, Cristina Herrero, ahir a Santander.
2 min

MADRIDL'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) insisteix que caldran mesures per compensar la despesa pública del govern espanyol. En concret, l'organisme que presideix Cristina Herrero veu en el "dinamisme" de la despesa pública un "risc d'incompliment" tant de la regla de despesa que regeix les diferents administracions públiques i que recull la llei d'estabilitat pressupostària, com de la recomanació o taxa de referència que la Comissió Europea ha fet per a Espanya pel que fa al límit de la despesa computable total del conjunt de les administracions. Davant d'aquest escenari, l'Airef ha demanat "mesures correctives" i recomana que el ministeri d'Hisenda comparegui al Congrés dels Diputats per explicar com "reconduirà" la situació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Airef situa la despesa pública en el punt de mira perquè amb les noves regles fiscals europees aquest és l'element més important, juntament amb el dèficit i el deute. La clau del nou marc fiscal és una taxa de referència pel que fa a la despesa que cada estat membre negocia amb la Comissió Europea i que busca principalment prevenir. L'objectiu és que els governs siguin rigorosos amb la despesa per tal d'evitar arribar a un escenari amb un deute i un dèficit insostenibles. Les recomanacions europees per a Espanya situen el límit del creixement de la despesa en el 2,6% aquest 2024, xifra que també es recull en la regla de despesa de la llei d'estabilitat pressupostària.

Ara bé, a ulls de l'Airef, les administracions públiques superaran amb escreix aquest límit: "L'Airef continua apreciant un risc d'incompliment amb la despesa el 2024 a l'Administració Central, a totes les comunitats autònomes i a deu grans Ajuntaments", ha apuntat l'organisme en un comunicat aquest dimecres. En concret, l'ens preveu que el creixement de la despesa computable de l'administració central s'enfili fins al 4,8%; fins al 6,7% en el cas de les comunitats autònomes i un 7,3% pel que fa als Ajuntaments. Si es té en compte com ho observa Brussel·les, és a dir, en el conjunt de les administracions públiques i sense tenir en compte les mesures vinculades als ingressos o els interessos, segons les estimacions de l'Airef la despesa creixerà un 4,3% el 2024, una xifra que suposa gairebé el doble del límit establert per part de l'executiu comunitari (2,6%).

No seria, però, el primer cop que Espanya no compleix amb la regla de despesa, però per evitar-ho l'Airef recomana mesures per valor d'11.000 milions d'euros que permetin corregir la desviació d'una forma molt més ràpida. Per exemple, mentre el govern espanyol preveu tancar el 2024 amb un dèficit del 3% del PIB, l'Airef apunta que s'assoliria un dèficit del 2,3% amb menys despesa pública.

Eufòria amb el creixement

Si bé l'Airef comparteix la previsió de creixement econòmic del govern espanyol per a aquest 2024 (2,4%) i estima que l'any 2025 ho farà un 2,2%, de cara als exercicis del 2026 i el 2027 és menys optimista. En concret, mentre que el govern espanyol ha apuntat a creixements d'entorn del 2%, l'autoritat fiscal situa el rebot del PIB entre l'1,6% i l'1,8%. "L'escenari del govern espanyol és optimista en un moment de consolidació fiscal", ha conclòs l'ens, que té unes previsions menys favorables pel que fa a la inversió, la despesa de les famílies i la productivitat, així com al context internacional.

stats