La crisi de preus

Bones notícies per al cistell de la compra: la inflació, per sota del 3% mig any després

Els preus es moderen fins al 2,8% interanual tot i l'encariment dels carburants

Una dona pagant en una parada de fruita i verdura al mercat de Sant Antoni de Barcelona
3 min

BarcelonaL'alimentació, que en l'últim any havia sigut un dels elements del cistell de la compra que més es van encarir, i el rebut de la llum van tancar el febrer amb una caiguda dels preus, segons dades avançades de l'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura l'evolució de la inflació) publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística. No obstant això, l'encariment dels carburants ha compensat la caiguda del cost dels aliments i la llum i ha provocat un increment de preus del 0,3% en comparació amb el gener.

Evolució dels preus de béns i serveis de consum
Índex en què 100=gener 2020 (febrer 2024)

Malgrat la pujada mensual, els preus de béns i serveis de consum a Espanya continuen moderant-se. Aquest febrer, doncs, l'IPC ha registrat un increment del 2,8% respecte al mateix mes de l'any passat, sis dècimes per sota de la variació registrada al gener. Això suposa que per primera vegada en sis mesos la variació anual de l'IPC es va situar per sota del 3%, cosa que acosta una mica més l'indicador al 2%, l'objectiu que es marca el Banc Central Europeu.

El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha celebrat la reducció de la taxa interanual de l'IPC per sota del 3%, un fet que, a parer seu, "està permetent que les llars recuperin poder adquisitiu i que les empreses recuperin competitivitat". "Fem compatible la moderació dels preus amb el manteniment de l'escut social i el suport a les famílies més necessitades", ha afegit en declaracions enviades als mitjans.

Creixement dels preus a Espanya
Taxa de variació interanual de l’IPC i de l'IPC subjacent. Dades mensuals

Les dades d'inflació d'aquest dimarts són un primer avançament de les definitives del febrer, que l'INE ampliarà el 14 de març, quan també donarà a conèixer les xifres desglossades per a Catalunya i la resta de comunitats autònomes.

Combustible a l'alça, oli d'oliva a la baixa

L'IPC del febrer mostra, doncs, la tendència a l'alça del preu de la gasolina i el gasoil, que ha encadenat cinc setmanes seguides de pujades i que des del setembre havien tornat a pujar després de fortes caigudes l'estiu passat. La guerra a Gaza i, sobretot, els atacs de rebels houthis del Iemen a vaixells que circulen pel mar Negre han afectat les rutes internacionals de transport marítim, especialment del petroli provinent dels països del golf Pèrsic.

Per contra, el rebut de la llum ha continuat caient, tot i que cal esperar que repunti al març pel final de la rebaixa de l'IVA –tornarà a ser del 21% davant del 10% actual– aprovada pel govern espanyol com a mesura de suport a les famílies durant el pic inflacionista del 2022. "Cal recordar que l’IVA de la factura de la llum tornarà al 21%, després de gairebé tres anys d’excepcionalitat, i això tindrà sens dubte un impacte, fent pensar que la taxa interanual de l’IPC pot pujar i mantenir-se encara en nivells no desitjable", ha assegurat en un comunicat el president del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carlos Puig de Travy

Tot i això, els aliments podrien continuar moderant els preus, com per exemple l'oli d'oliva, un dels que més s'han encarit l'últim any. Segons Ignacio Silva, president de Deoleo, la comercialitzadora d'oli d'oliva més gran del món –propietària de marques com Carbonell, Koipe o Bertolli–, cal esperar un abaratiment a partir del segon semestre d'aquest any. "Al setembre es relaxaran els preus, si no abans", ha declarat.

Bones notícies per al BCE

Espanya és un dels països de la Unió Europea on els preus han pujat menys des que la inflació va començar a pujar a finals del 2021, primer pels colls d'ampolla a la indústria i l'escassetat de primeres matèries als mercats internacionals i posteriorment, ja el 2022, per la invasió russa d'Ucraïna.

En aquest sentit, tot i el repunt puntual de l'IPC per culpa dels carburants, des de la tardor passada els preus s'han mantingut relativament estables després de les pujades de l'estiu, quan l'encariment dels aliments va pressionar a l'alça el cost de la vida. De fet, un altre indicador que apunta a la moderació dels preus és l'IPC subjacent (el que no inclou ni energia ni aliments frescos, més volàtils), que va augmentar un 3,4% respecte al febrer del 2023. Es tracta de la taxa més baixa dels últims dos anys d'aquest indicador, un dels que més tenen en compte els bancs centrals a l'hora de decidir les seves polítiques.

Ara bé, malgrat registrar xifres superiors a les espanyoles, la inflació també ha caigut considerablement els últims mesos a la majoria d'estats membres de la UE. En aquest context, doncs, dijous de la setmana vinent es reunirà el consell del Banc Central Europeu, que haurà de decidir si manté els tipus d'interès estables, si els apuja o si els rebaixa.

La presidenta de la institució, Christine Lagarde, va apuntar fa unes setmanes que el BCE podria retallar el preu del diner a partir del juny vinent, la qual cosa donaria un respir addicional a moltes famílies amb hipoteques i altres crèdits, que veurien com els cau la quota que han de pagar cada mes.

stats