Fiscalitat

Els ingressos per l’impost de societats, a nivells del boom immobiliari

Espanya va recaptar fins a 32.176 milions d’euros l’any 2022, un 20% més que el 2021

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.
3 min

MADRIDL'últim cop que es van veure uns nivells de recaptació similars a l'actual per l'impost de societats estàvem en plena bombolla immobiliària, l'any 2005. Ara, gairebé vint anys després, l'Estat recapta per aquest tribut una xifra que equival a les registrades durant aquella primavera econòmica que, temps més tard, s'acabaria convertint en un miratge. En concret, l'any 2022 es van recaptar fins a 32.176 milions d'euros a través de l'impost de societats, un 20,8% més en comparació amb el 2021, segons dades de l'Agència Tributària recollides a l'informe mensual de recaptació del mes de desembre.

Evolució de la recaptació de l'impost de societats
Milions d'euros anuals recaptats a Espanya

Una xifra gairebé igual es va assolir l'any 2005 (32.495 milions d'euros), malgrat que el pic més alt d'aquella època es va registrar el 2007, quan les arques públiques d'Espanya ingressaven més de 44.800 milions d'euros gràcies a aquest tribut. En canvi, a partir del 2008, just amb l'esclat de la crisi financera, la recaptació a través de l'impost de societats va caure en picat i no es va començar a recuperar fins al 2021, quan va tornar a superar la barrera dels 25.000 milions d'euros.

L'impost de societats es comporta, en termes generals, com ho fa l'economia i l'activitat empresarial (no es pot oblidar, tampoc, la política fiscal de cada moment). Així, quan Espanya creixia i creixia, les arques públiques s'omplien, mentre que durant els anys de recessió econòmica es van buidar de manera acusada.

Un exemple d'això l'ha deixat el recent xoc econòmic derivat de la pandèmia del covid-19: el 2020, Espanya va recaptar només 15.858 milions d'euros per l'impost de societats, una xifra fins i tot inferior a la registrada el 2010, en un dels pitjors moments de la crisi econòmica financera.

Com passa amb la resta d'ingressos tributaris, la bona marxa actual d'aquest impost ajuda també a reduir el dèficit públic: el 2022 va caure fins al 4,8% del PIB (l'any 2011, per exemple, aquest va escalar fins a l'11%).

Millora dels beneficis

"Els ingressos per l'impost de societats van créixer un 20,8% fruit, principalment, de la bona evolució dels beneficis [de les empreses] tant del 2022 com del 2021", destaca l'Agència Tributària. En concret, l'organisme tributari estima que el 2022 els guanys de les companyies van créixer al voltant del 19% en el conjunt de les societats, i al voltant d'un 17% en les grans empreses i grups. També ho anticipava el Banc d'Espanya en la Central de Balances trimestral del desembre passat, que, per contra, destacava el tímid creixement dels costos salarials.

En el cas del 2022, aquesta bona marxa de l'activitat empresarial s'ha detectat a través del "fort increment" dels pagaments fraccionats (+17,7%) –un avançament d'aquest tribut corresponent al període impositiu en curs–. L'Agència Tributària destaca que són "especialment elevats" en els grups consolidats i, particularment, entre les companyies o grups del sector bancari i energètic, dos sectors que han tancat exercicis amb xifres pels núvols.

Un altre símptoma de la bona marxa dels beneficis (en aquest cas dels de l'any 2021, però declarats el 2022) és el creixement dels ingressos per la declaració anual (41,7%). "Taxes tan elevades es deuen als mals resultats de l'any 2020 [primer any de pandèmia], però les xifres del 2022 són millors que les que es registraven abans de la pandèmia [l'any 2019]", destaca l'organisme en el seu informe.

L'Agència Tributària explica també que aquest impacte sobre el total dels ingressos es va veure compensat per l'increment de les devolucions (van créixer un 26% l'any 2022) que va haver d'efectuar Hisenda com a resultat de l'augment de les sol·licituds en l'última campanya de la renda (uns 5.000 milions més que l'any 2021), segons explica l'organisme.

Es podria recaptar més?

El cert és que, malgrat que les dades de la recaptació d'aquest impost són positives, tal com defensava fa només uns dies la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero (PSOE), també és sabut que moltes companyies no acaben aplicant el tipus efectiu del 25% que Espanya té sobre l'impost de societats. A la pràctica, grans consultors i bufets són contractats per trobar tots els ajustos fiscals possibles, així com les escletxes a la normativa i esquivar aquest 25%.

stats