Inflació

La inflació dona un respir al setembre

L'indicador avançat registra una caiguda del 0,6% respecte al mes anterior

Un comprador en un supermercat.

BarcelonaL'augment disparat dels preus s'ha moderat aquest setembre. Els béns i serveis de consum han donat un respir aquest principi de curs en termes interanuals, amb una taxa que ha caigut del 10,5% de l'agost al 9% aquest setembre segons dades de l'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura el cost de la vida) avançades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Amb aquesta moderació, la inflació suma dos mesos consecutius de descensos en la taxa interanual.

Variació interanual de l'IPC
En percentatge

En comparació amb el mes passat, la variació ha sigut també a la baixa, amb un descens del 0,6%. Segons l'INE, aquesta moderació es deu, principalment, a la baixada dels preus de l'electricitat i també al descens –en menys quantitat– del preu dels carburants. La rebaixa interanual obeeix, en gran part, al fet que el setembre del 2021 els preus energètics i dels carburants van augmentar considerablement. A més, aquest descens de 0,6% en un mes de setembre és la baixada més pronunciada des de l'inici de la sèrie històrica, el 1961.

Segons el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carles Puig de Travy, no es pot pecar d'optimistes, “s’ha de mantenir la prudència i continuar implementant mesures de contenció sobre els preus, sobretot els energètics, d’una banda, i de suport als col·lectius socials més vulnerables davant la inflació, de l’altra”.

Variació mensual de l'IPC
En percentatge

La inflació subjacent (la que no té en compte aliments frescos ni productes energètics, que són els més volàtils) també es modera aquest setembre en comparació amb el mes d'agost i se situa en el 6,2%. Registra, així, un descens de dues dècimes respecte al mes anterior, quan va tancar amb un 6,4%. És, alhora, el primer descens que registra la inflació subjacent després de catorze mesos consecutius d'ascensos, que van portar aquest indicador a assolir el mes passat el nivell més alt des del gener del 1993.

Optimisme moderat

Per una banda, la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, s'ha mostrat optimista pel fet que la inflació "comença a baixar", segons la dada avançada de l'IPC, i ho ha atribuït a l'"impacte positiu" de les mesures adoptades pel govern de Pedro Sánchez. "Crec que és una bona notícia, però evidentment cal prendre-la amb la prudència que correspon a unes circumstàncies com les que estem vivint", ha assegurat la vicepresidenta tercera en unes declaracions a Canal Sur.

D'altra banda, des del Col·legi d'Economistes de Catalunya, demanen que es prenguin mesures davant l'augment sostingut de preus, "que si bé ha aconseguit trencar la barrera dels dos dígits i baixar fins al 9%, els nivells de preus i les taxes de variació es mantenen en registres elevats".

Per aquest motiu, des de la institució consideren que cal "aplicar polítiques que incideixin en diferents àmbits, amb atenció especial en els factors d’oferta que estan provocant les tensions inflacionàries", diuen, així com a "un possible pacte de rendes que eviti efectes de segona ronda", asseguren des del Col·legi.

Perspectives

Segons la vicepresidenta i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, el govern espanyol espera que la tendència dels preus continuï a la baixa els mesos vinents. "Ja vam veure que els preus van baixar al juliol i ara més al setembre, continua el camí de moderació que s'ha iniciat a l'estiu", ha comentat fent referència a les previsions del Banc d'Espanya i del Banc Central Europeu, que indiquen aquesta tendència a la baixa.

A més, ha subratllat que s'espera per a l'any que ve "un nivell de preus més assumible o més normal", tot i que ha reconegut que "tot depèn molt del context internacional" i caldrà esperar l'evolució dels preus de l'energia.

Aquestes són, però, les dades provisionals de la inflació el mes de setembre, que l'INE haurà de confirmar a mitjans del mes vinent.

stats