Indústria, hoteleria i restauració mantenen el pols de l'economia catalana
El PIB del Principat creix un 2,9% el segon trimestre, amb tots els sectors en positiu
BarcelonaL'economia catalana manté el creixement, segons les primeres estimacions del producte interior brut (PIB) de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Així, aquest indicador, que mesura la mida d'una economia, va augmentar el segon trimestre un 0,8% respecte als tres mesos anteriors, i un 2,9% en comparació amb el segon trimestre de l'any passat.
Aquest impuls del PIB català se situa en el mateix nivell que el conjunt de l'economia espanyola, i molt per sobre de la mitjana de la Unió Europea, que va registrar un creixement intertrimestral del 0,3% i del 0,7% interanual. El repunt de l'economia catalana es va produir el segon trimestre pel bon comportament de la indústria, així com el creixement de l'hoteleria i la restauració, sectors molts lligats al turisme. A més, tots els sectors van tancar el segon trimestre amb un creixement positiu.
De fet, la millora de l'economia catalana es va accelerar el segon trimestre d'enguany, ja que el creixement interanual del 2,9% és cinc dècimes superior al del primer trimestre, quan l'economia catalana va repuntar un 2,4%. Aquest creixement es va veure impulsat per l’evolució positiva del sector industrial (4,9%), indica l'Idescat. L’activitat de la construcció va registrar una taxa de variació d’un 3,8%, dos punts i sis dècimes superior a la del trimestre anterior (1,2%).
Automoció i química
Per la seva banda, els serveis van créixer un 2,3%, i l’agricultura va continuar amb la seva recuperació i va experimentar un increment del 10,7%, vuit punts i tres dècimes més que el primer trimestre de l’any (2,4%). Per sectors, la indústria, amb una taxa interanual del 4,9%, va augmentar cinc dècimes respecte al trimestre anterior (4,4%). Les branques que més van contribuir al creixement industrial, segons els indicadors de producció, són la fabricació de vehicles de motor, la indústria alimentària, la indústria farmacèutica, la indústria química i la fabricació de productes informàtics, apunta l'Idescat.
Pel que fa al sector serveis, la seva evolució va registrar una taxa de variació del 2,3%, una dècima menys que al primer trimestre de l’any (2,4%). Segons els indicadors d’activitat dels serveis, les branques que més van contribuir a aquest creixement són l’hoteleria i la restauració, el comerç a l’engròs, els serveis jurídics, els serveis de seguretat, els serveis informàtics i el comerç al detall.