El PIB català frena però continua liderant el creixement europeu
L'economia del Principat va avançar un 0,4%, menys de la meitat que en l'inici d'any
BarcelonaEl refredament de l'economia espanyola en el segon trimestre es repeteix aquest dilluns en el cas català. El PIB del Principat va avançar un 0,4% entre l'abril i el juny, segons ha avançat l'estadística de l'Idescat, justament la mateixa variació assolida a escala estatal. Tot i tractar-se d'un repunt positiu, aquest és molt inferior al registrat en l'arrencada d'any, quan aquest indicador va créixer un 1,1% intertrimestral, és a dir, més del doble.
Si fixem la vista en un any enrere, la variació en comparació amb el segon trimestre del 2022 ha estat de l'1,8%, un punt i dues dècimes per sota de la darrera publicació, quan era del 3%. Des del departament d'Economia, el Govern ha destacat en una nota informativa que l'economia catalana avança al mateix ritme que el conjunt de l'Estat i per sobre d'altres economies com França (0,9%) o Alemanya (-0,1%). D'altra banda, considera que l'augment permet situar el creixement de la primera meitat de l'any en un 2,4%, "millor del que s'esperava uns mesos enrere".
Segons l'Idescat, aquest canvi s'explica "pel comportament dels diferents sectors d'activitat". D'una banda, els serveis van créixer en un 1,3%, dos punts i tres dècimes per sota del trimestre anterior, un ritme més lent que es pot explicar per la moderació del consum. "S’observa un alentiment en el comerç, transport i hostaleria, mentre que els serveis professionals i sobretot els tecnològics mantenen el dinamisme", indica el departament que lidera la consellera Natàlia Mas. Dins els serveis, també continua creixent el turisme estranger, a les portes d'una temporada turística que es preveu de rècord.
De l'altra, la construcció encara va disparar-se un 5,2%, set dècimes per sota del darrer trimestre, tot i que el mercat immobiliari ha refredat l'eufòria de fa uns mesos. En canvi, la indústria va presentar una taxa del 2,6%, nou dècimes per sobre dels primers mesos del 2023. "Es continua beneficiant de la baixada en costos de producció, dels preus més moderats de l’energia i de les menors tensions en els aprovisionaments", remarca la nota del Govern.
Finalment, l'agricultura continua en retrocés, amb una variació interanual del -3,3%, en un moment en què es fan evidents les greus conseqüències de la sequera en el sector.
Ocupació i exportacions
Des de la Generalitat, indiquen que els principals factors que aguanten l'activitat econòmica actualment són "la resiliència del mercat de treball i el dinamisme del sector exterior". L'Enquesta de Població Activa (EPA) publicada dijous passat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) certificava que el segon trimestre va ser de rècords absoluts en la creació d'ocupació i la reducció de l'atur, tant a Catalunya com a Espanya.
Pel que fa a les vendes a l'estranger, el Govern destaca la millora dels colls d’ampolla, l'avanç de les exportacions de béns, la major competitivitat empresarial i la recuperació intensa del turisme estranger, en un context de moderació dels preus (sobretot els de l'energia). En l’acumulat del gener al maig, les exportacions catalanes van créixer un 15,1% interanual, per sobre del creixement de la zona euro (3,0%), Alemanya (3,3%), Itàlia (4,8%), França (6,7%) o Espanya (6,4%), recorda el departament d'Economia.
Això no obstant, la nota informativa d'Economia admet que persisteixen "riscos importants" per al PIB català pels efectes de la política monetària, la feblesa de l’entorn europeu, el comportament dels mercats financers i els riscos geopolítics com la guerra d’Ucraïna.
A més, el Govern apunta que la inflació es va moderar fins a l’1,9% al juny, gràcies a l’evolució dels preus de l'electricitat i també per un efecte base, mentre que la subjacent –que no té en compte elements volàtils com l'energia i els aliments frescos– mostra senyals de moderació (5,9%).
Aquests resultats del PIB del segon trimestre del 2023 són provisionals i l'Idescat els actualitzarà en la pròxima publicació de la comptabilitat catalana, que està prevista per al 14 de setembre.