Empreses
Macroeconomia26/10/2022

Els guanys del gran Íbex-35 es disparen en plena crisi de preus

Iberdrola, el Santander i Aena multipliquen beneficis mentre l'Airef adverteix d'una recessió tècnica

BarcelonaLa gran discussió macroeconòmica de les últimes setmanes a Espanya és si l'economia del país entrarà en recessió o no. Després de mesos d'admonicions de les veus més pessimistes i de negatives dels optimistes, en els últims dies el Banc d'Espanya ha afirmat que el creixement del tercer trimestre oscil·larà entre el -0,5% i el 0,5%, obrint la porta al temut concepte econòmic, i l'Airef anava més enllà sostenint que hi haurà recessió tècnica: el creixement serà negatiu l'últim trimestre d'aquest any i el primer de l'any vinent.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat aquests auguris, impulsats per la guerra a Ucraïna, la inflació desbocada i els problemes amb l'energia i el subministrament a mig món, l'Íbex-35 afronta aquesta última setmana d'octubre de manera exultant i amb uns imponents beneficis. Malgrat que el selectiu espanyol no travessa un any lluït, amb un descens de l'11% que el deixa molt més a prop dels seus pitjors moments que de la seva època de màxima eufòria, aquest dimecres dos gegants del gran Íbex han demostrat que no viuen una època de vaques magres.

Cargando
No hay anuncios

Iberdrola ha presentat aquest dimecres un benefici en els primers nou mesos de l'any de 3.104 milions d'euros, cosa que representa un augment del 29% respecte al mateix període de l'any passat, malgrat una baixada del 14% en els resultats obtinguts a Espanya. Amb aquests guanys, la companyia que presideix el controvertit José Ignacio Sánchez Galán referma el seu objectiu d'arribar a final d'any a uns guanys d'entre 4.000 i 4.200 milions d'euros en el conjunt de l'any, cosa que suposaria el seu rècord històric. Aquesta bona dinàmica arriba en un any en què les energètiques han estat al punt de mira pels elevats preus de l'energia.

Un altre gegant de l'Íbex, el Banco Santander, ha anunciat un benefici de fins a 7.316 milions fins al tercer trimestre, cosa que suposa un 25% més respecte a l'any passat. El banc que presideix Ana Botín ha subratllat que va camí d'assolir els seus objectius per a aquest 2022 pel que fa a ingressos, rendibilitat i capital, mentre que espera millorar la seva ràtio d'eficiència malgrat el context general de pressions inflacionàries. 

Cargando
No hay anuncios

Dos sectors en un moment dolç

Els beneficis de Santander i Iberdrola no seran una excepció en els seus sectors. En els últims dies, diferents veus financeres admetien que totes les entitats han viscut amb preocupació interna el bon moment que travessen, i el fet que hagin de presentar uns beneficis que són tan bons potser pot predisposar encara més la societat en contra del sector. Els del Banc Sabadell es coneixeran demà mateix, mentre que CaixaBank i el BBVA fan públics els resultats del tercer trimestre aquest divendres. Al sector energètic la sensació és similar, i ja al primer semestre, en ple pic inflacionari, havien tingut molt bons resultats. Per a Iberdrola, el primer semestre ja va ser el millor de la seva història.

Cargando
No hay anuncios

Aquests beneficis, de fet, arriben en un moment en què els dos sectors han estat objecte d'un nou impost del govern espanyol per augmentar la recaptació i poder fer front a l'actual crisi. Aquest tribut estarà vigent els anys 2023 (sobre la xifra de negoci del 2022) i 2024 (sobre els ingressos del 2023). En el cas de les energètiques amb una facturació a Espanya superior als 1.000 milions, amb un tipus de l'1,2% sobre la facturació a l'Estat. Pel que fa a la banca (beneficiada per l'abrupta pujada de l'Euríbor, que encareix les hipoteques), aquest tribut tindrà un tipus impositiu del 4,8% i s'aplicarà sobre les comissions i els interessos nets cobrats als clients. Les dues figures, però, s'estan tramitant al Congrés de Diputats i poden patir canvis.

Aena abandona les pèrdues

També ha tingut un dia de bones notícies el gestor aeroportuari Aena, que ha guanyat 499 milions d'euros fins al setembre, quan ara fa un any en perdia 123. Els ingressos totals consolidats de la companyia van ser de 2.915 milions (un 65% més que en els nou primers mesos del 2021) aprofitant el retorn del trànsit aeri.

Cargando
No hay anuncios

Les bones notícies a Iberdrola, el Santander o Aena no són una excepció, i el cert és que, malgrat la situació de crisi de preus, al sector empresarial hi ha optimisme. El 84% dels alts directius espanyols d'empreses que cotitzen en borsa preveuen tancar aquests anys amb un augment d'ingressos i beneficis malgrat el llast de la inflació, de les pujades de tipus d'interès i dels problemes de subministrament. Així ho afirma un estudi publicat aquest dimarts per Diligent, que revela que la principal inquietud d'aquests directius és la pujada de preu dels béns i serveis.