El Govern millora les previsions econòmiques tot i les guerres a Ucraïna i Gaza
Economia rebaixa la millora per a l'any que ve del 2,2% a l'1,8%
BarcelonaLes perspectives de creixement econòmic de Catalunya per a aquest any milloren. Almenys així ho veu el Govern, que ha revisat a l'alça el seu quadre macroeconòmic. Segons el departament d'Economia i Hisenda, la millora del PIB el 2023 serà del 2,4%, set dècimes per sobre de la previsió de l'1,7% que havia fet al mes d'abril. Això sí, en un entorn marcat per la debilitat econòmica global, per al 2024 s'espera un alentiment, amb un creixement de l'1,8%, quatre dècimes per sota del que s'havia previst a l'abril.
El departament d'Economia ha destacat que aquestes noves previsions recullen una moderació del creixement, en un context d’elevada incertesa per la debilitat de l’entorn global –i en especial de la zona euro–, la guerra a Ucraïna –a la qual ara se suma la de Gaza–, la persistència en la inflació subjacent i els efectes de l’enduriment de les condicions financeres derivades de l'escalada de tipus d'interès. Tot i això, el departament que dirigeix Natàlia Mas ha destacat que l’economia catalana manté un diferencial positiu respecte de la zona euro.
El 2023 es preveu una aportació positiva tant de la demanda interna (1,3 punts) com de l’externa (1,1 punts). El consum de les llars s’afebleix (fins a l’1,0%) i l’augment del consum públic seria moderat, de l’1,9%. Les exportacions totals de béns i serveis moderen el seu creixement fins al 8,0%. Les importacions totals avançarien un 6,1%.
L'atur, a nivells del 2008
Pel que fa al mercat de treball, s’apunta a una moderació en la creació d’ocupació. Les previsions per al 2023 indiquen la creació de 55.700 llocs de treball. Aquesta dinàmica, juntament amb l’augment destacat de la població activa, condueix a una disminució de la taxa d’atur, fins al 9,3%, el nivell més baix des del 2008.
El 2024 l’augment del PIB continuaria moderant-se, però s'espera que per primera vegada superi els 300.000 milions d’euros, amb més protagonisme la demanda interna. El consum de les llars millorarà el ritme de creixement fins a l’1,9% i la inversió fins al 3,0%. El consum públic, per la seva banda, presentaria un creixement moderat, de l’1,6%, mentre que la contribució de la demanda externa es reduirà per l’esgotament del marge de recuperació del turisme estranger durant l’any 2023.
El mercat de treball català es troba cada vegada més a prop del seu potencial. Així, el 2024 l’ocupació equivalent a temps complet avançaria un 1,1%, fet que es traduiria en la creació de gairebé 39.000 llocs de treball. Això permetria reduir lleugerament la taxa d’atur, fins al 9,2%.