Els catalans puntuen la seva felicitat en un notable: el nou índex del Govern per mesurar el país
La Generalitat presenta un indicador de benestar subjectiu per fer-lo servir en les seves polítiques públiques
BarcelonaLa crisi del covid-19 va tornar a posar en entredit la figura del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'economia d'un país) com a barem central per analitzar la bona marxa d'un país. La recerca d'índexs alternatius que serveixin per observar com se sent realment la ciutadania és cada vegada més habitual i, aquest cop, és la Generalitat qui ha decidit introduir-ne un de nou. El Govern ha presentat aquest dimarts l'indicador de benestar subjectiu, un termòmetre per conèixer la satisfacció amb la vida dels catalans i que vol fer servir per millorar les polítiques públiques impulsades per l'executiu.
Després de 4.000 entrevistes per extreure les primeres estimacions, la principal conclusió és que Catalunya frega el notable en felicitat: la nota mitjana és un 6,9 i el 40% dels enquestats es posa una puntuació d'entre un 8 i un 10. Fonts del Govern admeten que els resultats no sorprenen gaire i compleixen amb el que és esperable, com ara que la satisfacció amb la vida incrementa amb l'edat, el nivell d'estudis i els ingressos. Per exemple, les persones jubilades són un dels col·lectius que surten millor parats de l'enquesta i valoren la seva vida amb un 7,2 de mitjana.
Per elaborar aquest indicador, la Generalitat ha identificat dotze factors que contribueixen al benestar de les persones, entre els quals la salut, la família, la situació econòmica, l'àmbit laboral i la vida personal han sigut els més mencionats de manera espontània pels participants en l'enquesta. Així i tot, l'índex també destaca el benestar emocional, el malestar (expressat en forma de soledat o preocupacions), els propòsits, els usos del temps i el lleure, el context polític i global, l'habitatge i la salut mental. Encara que aquests dos últims ítems són de molta actualitat pel seu impacte en la vida de les persones, són els que mencionen amb menys freqüència els entrevistats.
Mentre que les persones amb una satisfacció amb la vida més alta destaquen més aspectes de salut, família, vida personal i benestar emocional, els menys satisfets posen més pes en els factors econòmics, el malestar i la salut mental. Aquests últims també destaquen la seva situació financera com el que podria contribuir més a millorar la seva satisfacció amb la vida, i es compliria la dita popular que els diners donen la felicitat. Així i tot, de manera general els catalans puntuen millor la seva vida actual que la de fa un any (6,4 punts) i consideren que encara millorarà més en els pròxims 12 mesos (7,1).
Som més o menys feliços que la resta?
Preguntats sobre si són més o menys feliços que el seu entorn, la majoria (57%) considera que el nivell és més o menys igual. Cal tenir en compte que pel tipus de mostra i el període temporal que s'ha agafat, és difícil comparar l'indicador català amb altres índexs internacionals. De totes maneres, des de la Generalitat consideren que els resultats del Principat se situen en uns paràmetres similars als països de l'entorn. Segons l'últim informe de l'OCDE Better Life Index, la mitjana europea en satisfacció amb la vida se situa en el 6,7, mentre que la d'Espanya és de 6,4 d'acord amb l'últim World Happiness Report.
A partir d'ara, el Govern pretén integrar aquest nou indicador de benestar subjectiu en els seus estudis i fer-lo servir com un instrument per detectar canvis en la societat. Durant el 2024 es faran onades de seguiment trimestral d'aquesta estadística amb entrevistes a un total de 10.000 persones i s'afegiran preguntes vinculades a aquest índex als panells que elabora el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).