Macroeconomia

Alemanya no se'n surt i aprofundeix la seva recessió

El país va tancar el 2023 amb una contracció de l'economia que es repetirà el 2024, segons les previsions oficials

L.I.P.
i L.I.P.

Alemanya tancarà el 2024 el segon any consecutiu amb una contracció de l'activitat econòmica al país, si finalment es compleixen les previsions oficials del govern federal. En una revisió dels pronòstics macroeconòmics per al conjunt del país, el ministeri d'Economia germànic calcula que el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) es reduirà un 0,2% de mitjana aquest any, davant de la previsió inicial, que augurava un creixement del 0,3%.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta retallada de mig punt percentual als pronòstics de creixement situaria el país –considerat tradicionalment el motor econòmic de la Unió Europea– en un segon any amb caiguda de l'activitat, ja que el 2023 el PIB germànic ja es va contraure un 0,3%. Aquesta frenada de l'economia alemanya colpeja el conjunt d'economies del continent, que viuen en part d'exportar els seus productes a la primera economia de la zona euro.

Cargando
No hay anuncios

Les xifres d'Alemanya contrasten amb la mitjana de la UE i de la zona euro, on el 2023 es van registrar increments (modestos) de l'activitat i on aquest 2024 la majoria de les previsions de les grans institucions econòmiques també confien que es tancarà l'exercici amb creixements. Malgrat això, Berlín és més optimista de cara al futur, ja que espera un creixement positiu el 2025 i el 2026, de l'1,1% i l'1,6%, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

"Les condicions econòmiques no són satisfactòries en aquest moment, però estem en procés de trobar-hi una sortida", va dir dimecres el ministre d'Economia, l'ecologista Robert Habeck, en declaracions recollides pel Financial Times. Habeck assegura que Alemanya ha fet "progressos reals" per solucionar a curt termini els principals problemes que en limiten el creixement des de fa un parell d'anys, com ara la inflació, els alts tipus d'interès i l'encariment de l'energia arran de la invasió russa d'Ucraïna.

A més, l'abaratiment de l'energia en l'últim any no ha donat els resultats que esperava: "La recuperació s'ha ajornat de nou", va declarar Habeck. Així, el consum de les famílies continua deprimit i la preocupació per un nou encariment energètic derivat d'un conflicte a gran escala al Pròxim Orient ha fet que moltes empreses aturessin o reduïssin les inversions. Per tant, la demanda interna continua sense recuperar-se.

Cargando
No hay anuncios

A llarg termini, a més, el país pateix el resultat de quasi dues dècades d'austeritat autoimposada que van limitar notablement les inversions públiques, cosa que ara es nota en la xarxa d'infraestructures, que pateix un endarreriment en comparació amb altres països de la UE.

Inestabilitat política

Habeck va admetre que la inestabilitat política i les constants disputes entre els partits que formen part del govern federal no ajuden a solucionar els problemes de l'economia, diu el Financial Times. Actualment el govern està liderat pel canceller socialdemòcrata Olaf Scholz, que governa en coalició amb els verds i els liberals. Mentre socialdemòcrates i verds acostumen a ser partidaris de polítiques fiscals expansionistes per recuperar l'activitat, els liberals, que controlen l'elaboració del pressupost federal, volen imposar retallades. De fet, el desembre passat el ministre de Finances, el liberal Christian Lindner, va aconseguir introduir una reducció pressupostària de 17.000 milions d'euros als comptes del 2024. En aquest context, l'extrema dreta ha guanyat unes eleccions regionals per primera vegada des dels anys 30, a l'estat oriental de Turíngia.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat les males relacions entre socis de govern i la inestabilitat política, Habeck va dir que els problemes econòmics actuals són el resultat dels "fracassos, no dels últims anys, sinó de les passades dècades". En aquest sentit, el ministre va recordar que des de la introducció de l'euro (una moneda més competitiva que el marc alemany), el creixement alemany s'havia basat en exportar béns industrials –especialment a la Xina i als Estats Units– que es fabricaven a baix cost gràcies a la importació de gas i petroli barats de Rússia.

Cargando
No hay anuncios

Amb el conflicte a Ucraïna, l'energia russa ha deixat de ser assequible, mentre que les creixents tensions comercials entre Pequín i els països occidentals han tocat el comerç exterior. "La meitat del creixement d'Alemanya provenia de les exportacions, i aquest pilar ara està sent atacat", va dir Habeck. A més, la Xina ha patit una davallada del consum fruit de l'esclat d'una bombolla immobiliària que s'havia anat gestant durant més de deu anys.