Galleda d'aigua freda de Lagarde: els tipus no cauran fins al 2025
La presidenta del BCE adverteix que el preu del diner, que encareix les hipoteques, seguirà pujant
BarcelonaLa presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha deixat caure aquest dijous una galleda d'aigua freda sobre les famílies hipotecades que esperaven una caiguda de tipus que abaratissin els préstecs. Lagarde ha donat per fet que al març el BCE tornarà a apujar els tipus 0,5 punts, i ha anat més lluny. Lagarde ha descartat baixades de tipus fins que la inflació se situï al voltant del 2%, com indica el mandat del BCE, cosa que no es preveu abans del 2025. Així, la situació per a famílies i empreses endeutades es complica: després de les abruptes pujades del 2022 i les que s'esperen el 2023, cal preparar-se per a un escenari el 2024 en què els tipus tampoc baixaran. "Farem el que sigui necessari perquè la inflació torni al 2%", ha insistit.
En una entrevista a Antena 3, Lagarde ha afirmat que "els tipus no tornaran on estaven fa uns anys", en relació amb els tipus negatius que s'han viscut a Europa entre el 2016 i el 2022. La presidenta del BCE ha parlat també de l'evolució de la inflació, el gran enemic que volen combatre les pujades de tipus. Lagarde ha vaticinat que al març registrarà "una reducció més gran per efectes de base", ja que els preus de l'energia van pujar substancialment ara fa un any, amb la invasió russa d'Ucraïna. En efecte, com que a Europa els preus van pujar molt acusadament la primavera passada, s'espera que en els mesos vinents, per contrast amb el que va passar aleshores, les xifres de l'IPC interanual caiguin, malgrat que els preus no estiguin realment controlats, com indica la inflació subjacent, que exclou aliments i energia. Segons Lagarde, "es trigarà a reduir la inflació".
Les paraules de Lagarde contrasten amb la dinàmica que anticipaven els moviments que ha fet la Fed, el banc central dels Estats Units. Des de fa uns mesos, la Reserva Federal ha començat a reduir les pujades de tipus perquè la inflació comença a controlar-se. Històricament, i tot i que amb un retard de mesos, el Banc Central Europeu ha imitat sempre les mesures de la Fed. L'anunci d'avui de Lagarde de no abaixar tipus fins al 2025 trenca amb aquesta dinàmica.
Cal tenir en compte, però, que la situació d'encariment del preu de la vida que es viu a Catalunya no és el que es dona al conjunt de l'eurozona. Si al Principat l'IPC interanual era del 5,3% al gener (última dada coneguda) i a Espanya era del 6,1% al febrer. Al conjunt de l'eurozona, en el segon mes de l'any, l'encariment era del 8,5% interanual. Espanya és ara per ara el país de la Unió Europea amb uns preus més controlats.