La crisi de preus

La fi de la rebaixa de l'IVA a l'electricitat i les vacances de Setmana Santa fan repuntar la inflació a Catalunya

El cost de la vida creix un 3,1% al març en comparació amb un any enrere, una dècima menys que la mitjana espanyola

BarcelonaEl final de la rebaixa de l'IVA sobre el rebut de la llum i l'augment del cost dels paquets turístics i altres serveis d'oci a causa de la Setmana Santa van fer repuntar la inflació a Catalunya al mes de març, segons les dades de l'índex de preus al consum (IPC, l'indicador que mesura l'evolució dels preus) publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, l'IPC a Catalunya es va situar el mes passat un 3,1% per sobre que el mateix mes del 2023, i va augmentar un 0,9% respecte al febrer. Tal com ja havia avançat l'INE fa dues setmanes, al conjunt d'Espanya la pujada anual del cost de la vida va ser del 3,2%, i en comparació amb el mes anterior va ser del 0,8%. Així mateix, l'IPC subjacent (que no inclou elements més volàtils, com l'energia i els aliments frescos) es va situar a Espanya al 3,3%, dues dècimes per sota de la xifra del mes anterior i la dada més baixa des del febrer del 2022.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquestes dades, la inflació a Espanya es consolida, des del setembre passat, entre el 3% i el 4%, després que el juny del 2023 se situés fins i tot per sota del 2%, l'objectiu marcat a llarg termini per la majoria dels bancs centrals, incloent-hi el Banc Central Europeu (BCE). Malgrat que a l'Estat es continua mantenint força elevada, la tendència a reduir l'IPC al conjunt de la zona euro està portant la institució monetària a apuntar a una retallada dels tipus d'interès de cara a l'estiu vinent. "La inflació subjacent manté la tendència decreixent, però la general es resisteix a baixar", diu Josep Reyner, president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya.

Evolució dels preus a Catalunya
Índex de preus de consum (IPC) general i per a tres partides de consum a Catalunya. Índex en què 100=gener del 2020
Cargando
No hay anuncios

Electricitat i oci, els motors de les pujades

El fet que la Setmana Santa caigués aquest any a finals de març -el 2023 va tenir lloc a principis d'abril- es va notar en la taxa de creixement dels preus de l'oci i el turisme, ja que es tracta d'un període en què creix notablement la demanda de productes de lleure i hostaleria. A Catalunya, en un mes els preus a hotels i restaurants va augmentar un 0,7%, mentre que el cost dels serveis d'oci i cultura es va disparar un 2% en comparació amb el febrer, tendències en tots dos casos molt similars al global de l'Estat. En el cas català, destaca l'increment mensual del 9,4% dels paquets turístics.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Reyner apunta que el sector hoteler va aprofitar la Setmana Santa per "fer una revisió de preus" per actualitzar-los. De fet, a Espanya l'encariment de la restauració i l'oci explica la pujada de gairebé tres dècimes de punt percentual de les vuit que va augmentar l'IPC en relació amb el mes anterior.

L'altre gran element que explica l'increment de preus és el final de la retallada de l'IVA sobre l'electricitat, que va entrar en vigor justament l'1 de març passat. L'estiu del 2021, quan la inflació comença a enfilar-se i encara amb moltes restriccions sobre l'activitat econòmica, el govern espanyol va aprovar una rebaixa de l'IVA del rebut de la llum del 21% al 10%. L'any següent, el 2022, el govern va aplicar una segona disminució de l'impost, que va caure fins al 5%, per pal·liar els efectes de la pujada de preus energètics provocada per la invasió russa d'Ucraïna en la butxaca dels consumidors.

Cargando
No hay anuncios

Amb la normalització dels preus de l'electricitat, l'executiu de Pedro Sánchez va decidir posar-hi fi i recuperar la taxa habitual del 21% per a les factures elèctriques. Això ha tingut un impacte sobre els preus de l'energia que acaben pagant els ciutadans. A Catalunya els costos de l'habitatge –que engloben els subministraments com la llum, l'aigua i el gas– van augmentar el mes passat un 2,5% respecte al febrer, amb l'electricitat com a element que més s'ha encarit, un 4% en només 30 dies.

El fet que des de l'inici d'aquest any s'hagin "revertit diverses mesures fiscals" vigents des de la pandèmia explica que l'IPC es mantingui per damunt del 3% i estigui situant Espanya com un dels estats de la zona euro que mantenen la inflació per damunt de la mitjana comunitària, recorda Reyner. Malgrat això, amb la normalització de la fiscalitat i seguint la tendència europea de moderació dels preus, "seria esperable reprendre la tendència a la baixa" de l'IPC també a Espanya en els mesos que venen, afegeix l'economista.

Cargando
No hay anuncios

Els combustibles també augmenten

El cost dels carburants, que va ser un dels impulsors de la pujada de l'IPC del febrer, ha continuat a l'alça al març, però "amb una evolució relativament menys intensa", diu Reyner. Si al febrer els combustibles van registrar un increment del cost del 0,6% a Catalunya, al març la pujada va ser més baixa, del 0,6%. El fet que durant el març s'hagi reduït la intensitat dels atacs dels rebels houthis al mar Roig –per on passen les rutes de transport del petroli del golf Pèrsic cap a Europa– és la raó que explica que el preu de la benzina no hagi crescut tant com el mes anterior.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, els olis també van continuar encarint-se, en aquest cas un 2,6% mensual, cinc dècimes més que la pujada del febrer. L'oli d'oliva ha sigut un dels elements del cistell de la compra de les famílies que més s'han encarit en l'últim any, principalment fruit de la baixa producció causada per la sequera.