Espanya, entre els països capdavanters en l'ús de pagaments instantanis gràcies a Bizum
Continua caient l'ús dels diners en metàl·lic a tota la zona euro, segons un estudi del BCE
BarcelonaEspanya és un dels països d'Europa amb un ús més habitual dels sistemes instantanis de pagament, com ara Bizum, segons un informe del Banc Central Europeu (BCE). Igualment, l'estudi, basat en una enquesta feta als vint estats membres de la zona euro, apunta que es manté la caiguda en l'ús dels diners en efectiu a la regió.
Així, a l'eurozona, de mitjana, un 45% dels ciutadans han utilitzat aquest 2024 algun sistema de pagament instantani, una xifra que en el cas espanyol puja fins al 55%. Només els Països Baixos i Luxemburg tenen un percentatge més alt de població amb accés a aquest tipus de transferències, amb un 79% i un 57%, respectivament. A l'altre extrem, hi ha Àustria i Grècia, amb un 34% i un 36%, assenyala l'informe, titulat Study on the payment attitudes of consumers in the euro area [Estudi de les actituds de pagament dels consumidors a la zona euro] d'aquest any, que elabora el BCE.
La raó principal per entendre l'alt consum d'aquests sistemes de pagaments a Espanya s'explica pel seu ús generalitzat entre la majoria d'entitats bancàries que operen en el mercat espanyol, assenyala un altre informe, publicat el mes de març passat pel Banc d'Espanya. "L'explosió de les transferències immediates és un fenomen global, però la seva implantació a Espanya ha sigut particularment ràpida", diu el document del Banc d'Espanya.
La institució monetària estatal explicava en l'estudi que l'Estat és un dels líders en transferències immediates a la UE per la implantació del sistema Bizum, que canalitza aproximadament un 95% de les transferències d'aquesta mena que es fan a Espanya i que s'ha consolidat per davant de competidors, com la desapareguda Verse. "Un aspecte clau en aquesta expansió ha sigut la bona acollida que ha tingut Bizum", indica el text, que apunta que aquesta aplicació "ha sabut donar resposta a una demanda creixent de serveis financers en temps real per part dels usuaris, acostumats a interactuar a través del mòbil".
La plataforma Bizum fa anys que està integrada a les aplicacions per a mòbil i internet de pràcticament tots els bancs que operen a l'Estat, tant locals com estrangers. L'opera una empresa fundada el 2016 i que té com a accionistes més d'una trentena d'entitats financeres que hi van aportar una quantitat de capital en funció de l'ús que en facin els seus clients. L'objectiu era justament arraconar les start-ups que oferien sistemes de pagaments immediats i suposaven una competència i una amenaça per als bancs convencionals.
Bizum és un sistema exclusivament espanyol, per la qual cosa el grau d'utilització dels sistemes de pagaments varia molt en cada país. Per exemple, l'explicació per l'elevada implantació d'aquest tipus de sistema als Països Baixos és que totes les transferències entre comptes corrents de dins del país es fan per defecte amb aquest sistema. Per tant, la xifra de persones enquestades que diuen que fan servir sistemes de pagament instantani hauria de ser més alta, però "els consumidors potser no ho saben", segons l'informe del BCE.
La UE va aprovar el febrer passat una normativa perquè tots els bancs de la zona euro ofereixin un sistema instantani de pagaments similar a Bizum.
Continua caient l'ús de l'efectiu
L'informe també constata la caiguda de l'ús dels diners en metàl·lic en els pagaments de compres a l'eurozona. Concretament, aquest any un 52% dels pagaments s'han fet en efectiu, molt per sota del 79% registrat pel BCE el 2016. La caiguda ha representat un increment dels pagaments amb targeta, que en vuit anys han passat del 19% al 39% del total de transaccions des del punt de venda. Les compres fetes a través d'aplicacions mòbils van passar de ser quasi inexistents el 2016 al 6% del total aquest any, mentre que la resta de sistemes de pagament (xecs, vals de regal o descompte, o transferències de crèdit) van créixer del 2% al 4%.
L'informe també constata diferències per edat, ja que "els consumidors més joves van fer pagaments online de manera més freqüent que altres grups d'edats diferents". "La proporció de pagaments online en pagaments en el dia a dia va ser del 26% per a consumidors de menys de 40 anys, mentre que la proporció corresponent per a consumidors de més de 65 anys va ser del 16%", afegeix el document.
A més, "hi ha diferències limitades entre nivells d'educació en la proporció de pagaments online el 2024", diu l'article del BCE. En l'enquesta anterior, del 2022, hi havia "una correlació positiva clara" entre el nivell educatiu dels enquestats i el nivell de pagament online als països de la zona euro: com més alt era el nivell d'estudis, més pagaments feien per internet. En canvi, només dos anys més tard, l'enquesta mostra una reducció de les diferències. "Això apunta que els consumidors amb un nivell d'estudis més baix s'han familiaritzat amb els pagaments online els últims anys", conclou el text.