Macroeconomia

El creixement de l'economia catalana voreja el 4% i quadruplica el de la zona euro

Electricitat i carburants tornen a encarir el cost de la vida al novembre

Barcelona esprem la fiscalitat 
sobre el turisme
3 min

BarcelonaL'economia catalana va tancar l'estiu passat amb una taxa anual més de quatre vegades superior a la de la Unió Europea, gràcies a la bona marxa del turisme i els serveis, segons dades del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) català publicades aquest divendres per l'Idescat, l'agència estadística de la Generalitat. A més, aquest divendres també s'han conegut dades sobre l'evolució del cost de la vida, que va pujar al novembre tant a Catalunya com a Espanya fruit de l'encariment de l'electricitat i els combustibles, segons dades de l'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura l'evolució dels preus) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Evolució del PIB català
Índex 100=Segon trimestre del 2019

D'aquesta manera, l'Idescat ha revisat a l'alça les dades provisionals del PIB del tercer trimestre publicades el mes passat. Finalment, entre el juliol i el setembre passats, l'economia catalana va créixer un 1% respecte als tres mesos anteriors, mentre que en comparació amb el mateix trimestre de l'any passat l'augment va ser del 3,9%. Les dues dades representen un increment d'una dècima respecte a l'avançament del novembre.

Les dades catalanes superen amb escreix els nivells de creixement de la Unió Europea i la zona euro, on el PIB va créixer anualment un 0,9% en tots dos casos. És a dir, la taxa de creixement de Catalunya quadruplica l'europea. En comparació amb el creixement d'Espanya, Catalunya se situa també per sobre, ja que el PIB espanyol va augmentar un 0,8% trimestral i un 3,4% anual, segons dades provisionals de l'INE.

Variació anual del PIB català
Dades trimestrals en percentatge

Per sectors, els serveis –que representen gairebé dos terços de l'activitat– van ser el motor del creixement, amb un increment del 4,7% anual i de l'1% respecte al trimestre anterior. El comerç, el transport i l'hostaleria van liderar la pujada coincidint amb la temporada alta turística i les vacances, quan puja el consum en serveis d'oci i cultura i hi ha una major arribada de visitants estrangers.

La indústria, amb un 4,2%, i la construcció, amb un 2,8%, també van millorar l'activitat respecte a un any enrere, però van patir reduccions respecte al segon trimestre, del 0,2% i del 0,1%, respectivament. Pel que fa a l'agricultura, va créixer a l'estiu un 14,4% anual i un 0,3% en relació amb el trimestre anterior.

Les dades, doncs, apunten a un creixement molt marcat per l'activitat turística i per unes dades positives de creació d'ocupació. És a dir, es tracta d'un creixement extensiu sobre el qual té poca influència la millora de la productivitat de treballadors i empreses. En aquest sentit, la Cambra de Comerç ja va avisar a l'octubre que, tot i que són positives, cal evitar el "cofoisme" pel que fa a les xifres, per molt altes que siguin.

Electricitat i combustibles erosionen el cost de la vida

Pel que fa als preus, l'INE ha confirmat els increments de l'IPC al novembre, del 2,4% respecte al mateix mes de l'any passat i del 0,6% respecte a l'octubre, que ja havia donat a conèixer de manera provisional fa dues setmanes. Així, de mitjana, els preus de béns i serveis de consum van pujar a l'Estat un 2,8% de mitjana dels últims dotze mesos, la qual cosa també confirma que aquest serà l'increment de les pensions que s'aplicarà l'any vinent, tal com ja havia avançat el govern espanyol. La inflació subjacent (que no inclou ni aliments frescos ni energia, més volàtils) també va augmentar un 2,4% anual el mes passat a Espanya.

A Catalunya, els preus van créixer un 0,3% respecte al mes anterior i un 2,6% en relació al novembre del 2023. Tant les xifres espanyoles com les catalanes se situen per sobre del 2%, el llindar que es marca com a objectiu a mitjà termini el Banc Central Europeu. Però, malgrat estar-hi per damunt, continuen molt per sota dels pics màxims de l'escalada inflacionària registrada el 2022 i el 2023, quan es va arribar a taxes anuals superiors al 10%.

L'encariment de l'electricitat i, en grau més baix, dels carburants durant el novembre explica bona part de la pujada. Els carburants van tancar el novembre amb una pujada del 0,7%, mentre que la partida de llum, gas i altres combustibles per a la llar va créixer un 3,2% en un mes a Catalunya.

A més, també destaca la forta pujada de preus del vestit i el calçat, del 5,6% en comparació amb l'octubre a Catalunya, mentre que el cost de serveis d'hostaleria, restauració i turisme es va abaratir en un mes un 0,9%. Així mateix, els aliments han registrat una lleugera pujada, del 0,2%, amb un increment marcat en el cas de la carn –sobretot la vedella i el xai, que en un mes es van encarir un 1,6% i un 2,6%–, però amb una forta davallada dels olis, de l'1,6%.

Cau el deute públic espanyol

El deute de les administracions públiques es va reduir el tercer trimestre del 2024 fins al 104,4% del PIB, tres punts percentuals menys que el mateix període de l'any passat.

El saldo del deute del conjunt d'administracions va créixer un 3,6% interanual. El deute de l'administració central va augmentar un 4,7% i el de les comunitats autònomes, un 2,4%, i el de les corporacions locals va caure un 0,6%.

stats