Inflació
Macroeconomia16/11/2022

L'electricitat i el gas fan caure la inflació, mentre els aliments continuen disparats

A Catalunya, els preus repunten un 0,1% en comparació amb el mes de setembre, i es moderen fins a un 6,8% respecte a fa un any

MadridLa moderació inflacionista que va començar després de l'estiu continua. A Catalunya, a l'octubre els preus han crescut un 0,1% respecte al mes de setembre, i un 6,8% respecte a fa un any, segons dades de l'índex de preus al consum (IPC) publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La diferència interanual, és a dir, en comparació amb el mateix mes del 2021, és d'1,7 punts percentuals inferior a la del setembre, quan els preus van escalar un 8,5%. En canvi, si s'observa l'IPC mes a mes, a l'octubre es deixa enrere el registre negatiu del setembre i els preus tornen a augmentar.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En l'àmbit espanyol, l'INE ha confirmat que el cost de la vida de les famílies va augmentar un 0,3% entre setembre i octubre, mentre que en comparació amb l'octubre de l'any passat, els preus han pujat un 7,3%, un ritme de creixement inferior al del setembre, quan la pujada respecte a un any enrere va ser del 8,9%. "S'està doblegant la corba dels preus. Des del màxim registrat al juliol (10,8%) la inflació s'ha reduït un terç, gràcies a mesures com el mecanisme ibèric [topall del gas], la bonificació del transport públic o la rebaixa d'impostos a les factures del gas i la llum", defensen des del ministeri d'Afers Econòmics.

Cargando
No hay anuncios
L’encariment dels aliments bàsics
Taxa de creixement interanual octubre 2022, a Espanya

De fet, el que més ha ajudat a fer caure els preus a escala estatal han sigut l'electricitat i el gas. Segons es desprèn de les dades publicades per l'INE, el pes de l'habitatge sobre l'IPC del mes d'octubre cau un 6,6% en comparació amb el setembre, conseqüència, precisament, de la davallada dels preus de l'electricitat i el gas. A més, aquest és un dels elements que des que va començar l'any registra un creixement acumulat negatiu.

Cargando
No hay anuncios

L'alimentació, desbocada

Ara bé, l'últim IPC, l'indicador que mesura el cost de béns i serveis de consum habituals per a les famílies, no mostra una evolució tan favorable dels preus dels aliments. La cistella de la compra i, per tant, el cost de vida de les famílies, surt molt malparada després de les dades publicades aquest dimarts. Els preus de la majoria d'aliments continuen sense control.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la dada que continua sense doblegar-se és la inflació subjacent –que, tanmateix, sempre va amb un cert retard en comparació amb la inflació general–. No té en compte aliments frescos ni productes energètics, que són els més volàtils. A l'octubre, la inflació subjacent a Espanya s'ha mantingut en un 6,2%, igual que al setembre, respecte al mateix mes de l'any passat, i la bretxa amb la inflació general s'escurça cada cop més. "Tot i que l'energia continua assumint el pes [de la inflació], en prenen el relleu els aliments", assumia la ministra d'Economia, Nadia Calviño, després del consell de ministres d'aquest dimarts.

En el cas català, per exemple, els aliments i les begudes no alcohòliques són el que més ha crescut (un 2,1% mensual i un 14% respecte a fa un any), mentre que al conjunt d'Espanya han crescut un 2,3% en comparació amb el mes de setembre i un 15,4% respecte a l'octubre del 2021. "Estem vivint un escenari contrari al de l'inici de la guerra", apunta el membre de la Comissió d'Economia Financera del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Alfons Fernández, a l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

"El que passa és que part dels aliments com la llet o els ous estan dins la inflació subjacent i per això veiem que es manté alta", explica Fernández, cosa que es tradueix en un "cost que pateixen els particulars i no tant les empreses, perquè estem parlant de l'encariment de la cistella de la compra".

Els productes que registren una alça dels preus més vigorosa en comparació a fa un any són el sucre (42%), la llet (25%) i els ous (25,5%), però també el pa, els cereals, la fruita fresca, els llegums, les hortalisses i la carn. A més, davant la campanya nadalenca, Fernández dubta que els preus baixin. "Normalment, augmenta la demanda i augmenten els preus", apunta. Tanmateix, l'economista creu que les mesures del govern per controlar els preus estan tenint un impacte sobre els elements energètics, cosa que "segurament tindrà un impacte positiu damunt els aliments, però que no arribarà fins al gener, un cop passada l'època de Nadal". Per a sindicats com CCOO aquests increments són fruit dels "efectes de segona ronda que estan generant els marges empresarials".

Cargando
No hay anuncios

Repunt dels carburants

Al conjunt de l'Estat, el vestit i el calçat s'han disparat a l'octubre (un 8,5% en comparació amb el setembre), coincidint, com cada any, amb l'inici de la temporada de tardor-hivern. A més, el transport privat tampoc hi ajuda, fruit del repunt dels preus dels carburants, malgrat la bonificació aprovada pel govern espanyol. Pel que fa als carburants i els lubricants per al vehicle privat, els preus d'aquest octubre registren un creixement d'un 2,9% en comparació amb el mes de setembre. En canvi, el que sí que suposa un baló d'oxigen sobre l'IPC és el transport públic i el transport interurbà. En tots dos casos es mostra una tendència dels preus a la baixa.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Calviño ja ha anticipat que des del govern s'està "analitzant" quines mesures aprovades al pla de xoc de la guerra s'han de mantenir –decauen el 31 de desembre–, i, en el cas de la bonificació als carburants, "si convé mantenir-la amb caràcter general i circumscriure-la i limitar-la a l'àmbit professional", ha expressat. El govern no oculta que l'impacte fiscal de la mesura és "molt significatiu", segons Calviño.